Download-ujte našu aplikaciju

22:32 / 17.06.17

U novom pokušaju stradao skakač s Nijagarinih vodopada

Amerikanac Kirk Jones, prvi čovjek koji je bez ikakve zaštite izveo “skok smrti” s vrha Nijagarinih vodopada 2003. godine, poginuo je u pokušaju da to ponovi, ovog put u lopti na napuhavanje.

Jones je bio prvi čovjek koji je bez ikakve zaštite 2003. izveo “skok smrti” s vrha Nijagarinih vodopada  FOTO: NIAGARA GAZETTE
Jones je bio prvi čovjek koji je bez ikakve zaštite 2003. izveo “skok smrti” s vrha Nijagarinih vodopada FOTO: NIAGARA GAZETTE

Tijelo Jonesa (53) nađeno je u rijeci Nijagari, prenijeli su lokalni mediji. Vlasti su saopćile da je jedan čovjek 19. aprila pokušao skočiti s vodopada na američko-kanadskoj granici, visokih 51 metar.

Lopta na napuhavanje, koju je koristio, nađena je u podnožju vodopada. Jones je 2003. skočio u vodopad bez ikakve zaštite i čudom je preživio. Poslije skoka doplivao je do stijena blizu obale gdje su ga našli spasioci.

- Bilo je vrtloga. Razumijem zašto ljudi umiru, teško je izvući se - kazao je tada Jones.

Ranije ove sedmice Amerikanka Erendira Wallenda, viseći iz helikoptera, izvodila akrobacije 90 metara iznad vodopada. Tako je proslavila petu godišnjicu podviga svog muža Nicka koji je Nijagarine vodopade prešao hodajući po žici.