Download-ujte našu aplikaciju

10:23 / 10.09.17

Uključite i najmlađe u pripremu: Tiramisu torta sa palačinkama

Potrebni sastojci: 20 palačinaka, 2 šolje mlijeka, 1 kašičica paste od vanilije ili ekstrakta, 4 žumanca, 1 šolja šećera, pola šolje gustina, 1 kašika maslaca, ¾ šolje krem-sira, ¼ šolje mascarpone sira, 2 šolje slatkog vrhnja, 4 kašike šećera u prahu, 2 kašičice vanilija ekstrakta, kakao u prahu.

FOTO: THE PRIMLANI KITCHEN
FOTO: THE PRIMLANI KITCHEN

Postupak pripreme:

1. Mlijeko stavite u šerpicu, pa na ringlu da se grije skoro do tačke ključanja, a potom sipajte ekstrakt i ostavite da stoji 10 minuta.
2. Jaja i šećer mutite u šerpi, pa dodajte gustin.
3. U posebnoj posudi umutite sireve i maslac.
4. U smjesu jaja i šećera polako sipajte vrelo mlijeko i stalno miješajte da jaja ne koaguliraju.
5. Nakon toga stavite na ringlu da lagano krčka dok se ne zgusne - oko dvije minute.
6. Pripremljenu kremu umiješajte u sireve, dobro umutite da se sve sjedini i ostavite da se hladi najamnje četiri sata u frižideru.
7. Kada je smjesa hladna, pomiješajte je sa šlagom kojeg ste umutili sa vanilijaa ekstraktom i šećerom u prahu.
8. Vrijeme je da slažete tortu: na tanjir stavite palačinku, premažite kremom i nastavite tako dok ne potrošite namirnice.
9. Stavite tortu u frižider da se hladi najmanje dva sata.
10. Prije posluživanja pospite je kakaom u prahu i ukrasite omiljenim voćem po želji.