Download-ujte našu aplikaciju

10:24 / 14.11.17

Uklonite nagomilane masnoće: Koji začini i ulja čiste jetru

Bolest masne jetre naziv je za stanja koja uzrokuju izgrađivanje viška masti u stanicama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili piju “s mjerom“.

 

Bolest nealkoholne masne jetre stanje je koje može dovesti do zatajenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija, upozorava dr. Mehmet Oz. Najčešće pogađa ljude od 40 do 60 godina, dodaje liječnik.

- Nealkoholna bolest masne jetre naziv je za grupu stanja koja uzrokuju da se višak masti izgradi u stanicama jetre. Slična je alkoholnoj bolesti jetre, ali se javlja kod ljudi koji ne piju ili ne piju pretjerano alkohol - kaže dr. Oz.

Doktor Oz kaže kako stručnjaci smatraju da nealkoholna bolest masne jetre sama po sebi ne šteti jetri puno, ali može izazvati teško stanje koje se naziva nealkoholni steatohepatitis, koji može oštetiti jetru i izazvati cirozu. 


- Stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću reći što uzrokuje bolest masne jetre, ali je usko povezana s debljanjem i pretilošću te medicinskim stanjima kao što su otpornost na inzulin i dijabetes. Također nije jasno šta uzrokuje da se bolest masne jetre pretvori u nealkoholni steatohepatitis - kaže dr. Oz.


Nealkoholna bolest masne jetre obično je tiho stanje, što znači da ljudi općenito nemaju simptome, a tek otkrivaju da ih imaju kroz testove krvi koje otkrivaju povišene razine jetrenih enzima, pojašnjava slavni liječnik. 


- Kada se pojave simptomi, oni mogu uključivati umor, bol u trbuhu (osobito u gornjem desnom dijelu trbuha), mučninu, gubitak težine, žuticu, svrab, oticanje nogu, gubitak apetita i mentalnu zbunjenost - kaže dr. Oz.

On dodaje da najveći rizik za bolest masne jetre imaju pretili ljudi, oni s dijabetesom, inzulinskom rezistencijom ili metaboličkim sindromom te ljudi koji imaju visoke razine kolesterola ili triglicerida.

Kako kaže, naglo mršavljenje te nezdrave prehrambene navike, također mogu doprinijeti bolesti masne jetre.


- Neki ljudi koji razviju nealkoholnu bolest masne jetre nemaju uopće faktore rizika, i dok bolest najviše utječe na odrasle ljude, liječnici primjećuju sve više djece kojima je dijagnosticirana - kaže dr. Oz.

Oz kaže da nema specifičnog liječenja za bolest masne jetre, ali kao najvažnije korake izdvaja izbacivanje visoko fruktoznog kukuruznog sirupa iz prehrane, obogaćivanje jelovnika namirnicama bogatim vrijednim nutrijentima (ponajviše zelenog lisnatog povrća), ljekovitim začinima (bijeli luk, krukuma) i zdravim masnoćama poput maslinova ulja.

Izbjegavajte preljeve za salatu Visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS ) je broj jedan uzrok bolesti masne jetre i javlja se u mnogim popularnim namirnicama te većina ljudi nije ni svjesno koliko šećera redovito konzumira. Nalazi se u gotovim juhama, preljevima za salatu pa i jogurtima.

Jedite povrće bogato korisnim tvarima Očistite jetru od toksina tako da jedete više biljne hrane bogate korisnim fitonutrijentima. Tu spadaju povrće i zelenolisnato povrće kao što su brokula i kelj koji povećavaju količinu glukozinolata, spoja koji može pomoći proizvodnju enzima u jetri.

Pijte čaj od sikavice ili uzimajte suplement Sikavica se koristi za zaštitu, popravak i liječenje jetre. Potražite sikavicu u obliku dodataka prehrani te uzmite 140 mg dva puta dnevno ili popijte nekoliko šoljica čaja od sikavice (do tri šoljice dnevno).

Nealkoholnu masnu jetru izazivaju šećer i škrob Od ove tihe bolesti pati 80 miliona Amerikanaca. Većina ljudi nikada nije čulo za masnu jetru te često ni ne znaju da je imaju, a uzrok nije povezan s pijenjem alkohola. Uzrok su šećer, škrob i rafinirani ugljikohidrati koji kvare prehranu i štete ne samo jetri, nego i ostatku tijela. Zato u prehranu dodajte superhranu kako biste nahranili tijelo onime što će ga učiniti zdravijim.

Dopunite obroke super povrćem poput kelja  Kada izbacite visoko fruktozni kukuruzni sirup, najvažnije je zaustaviti i preokrenuti štetu od bolesti masne jetre, dopunjujući prehranu superhranom kao što su kelj, kelj, kupus, brokula, prokulica, rukola i rotkvica.

Povrće povećava količinu glukozinolata u tijelu koji čisti i liječi jetru. Jedite jednu do dvije šalice, ili više ovog zdravog povrća svaki dan.

Jedite dobre masti poput maslinova ulja Iako vam se možda čini nelogičnim jesti masti s ciljem liječenja masne jetre, zdrave masti imaju protuupalna svojstva te mogu pomoći izliječiti vašu jetru. Jedite najmanje dvije porcije hrane bogate mononezasićenim masnim kiselinama i omega-3 kao što su orasi, sjemenke, avokado, maslinovo ulje i losos i to - svakodnevno.

Začinite hranu barem jednom na dan sastojcima koji čiste jetru Začini kao što su bijeli i crveni luk i kurkuma, ne daju samo ukusnu aromu jelima. Bijeli i crveni luk bogati su spojevima koji čiste jetru. To su sumpor koji podiže glutation, peptid koji djeluje kao koenzim u tijelu. Glavni spoj u kurkumi, kurkumin, ima protuupalna svojstva te je bogat antioksidansima. Uključite najmanje jedan začin u obrok barem jednom dnevno, savjetuje dr. Oz.