open-navfaktor-logo
search
Vukovi s Wall Streeta
Varajući ljude zaradili 364 miliona dolara, pa trošili na kockanje, automobile, jahte...
Među prevarenima su doktori, profesionalni sportaši, bankari, finansijski savjetnici, odvjetnici, knjigovođe
21.09.2018. u 09:50
get url
text
Leonardo di Caprio

Trojica muškaraca u američkoj državi Maryland malo su se previše uživili u ulogu "vukova s Wall Streeta" - naime, trojac je na prevaru izvukao 364 miliona dolara od raznih ulagača i potom ih potrošio na uživanje u raskošnom stilu života. Novac su, između ostalog, koristili za kupovanje bijesnih automobila, aviona i ekstravagantnog nakita, piše Business Insider.

Državni istražitelji su za pronevjeru velike količine novca optužili Kevina Merila (53), Jayja Ledforda (54) i Camerona Jezierkskija (28). Ova trojica su osmislili “Ponzijevu shemu”  u kojoj su mamili ljude da im daju novac za kupnju dugova, poput onih bankama, studentskih ili za nekretnine, a obećali su kako će u njihovo ime ubirati kamate ili preprodati dugove trećoj strani za još veći novac, stoji u optužnici. Naravno, oni su novcem novih ulagača samo pokrivali dio starih obveza, a veliki dio zadržali za sebe. I to je neko vrijeme funkcioniralo sve dok cijela stvar nije pukla poput balona, a većina ulagača ostala bez investiranog novca.

Kako stoji u optužnici, među prevarenima su doktori, profesionalni sportaši, bankari, financijski savjetnici, odvjetnici, knjigovođe... Trojac je optužen da je 72 miliona dolara od investitora iskoristio za osobno bogaćenje, uređivanje svojih luksuznih domova u Marylandu, Teksasu, Nevadi i na Floridi, kupnju luksuznih automobila, nakita, brodova, privatnih aviona, kockanje i, općenito, plaćanje ekstravagantnog stila života.

Jedan od njih Jay Ledford je ukrao najmanje 40 miliona dolara. Od toga si je polovicu spremio na privatne račune, a počastio se "ferrarijem" od 368.000 dolara, dijamantnim prstenom od sedam karata za 330.000 dolara i dijamantnom narukvicom za 168.000 dolara. Čak 13 miliona dolara je prokockao.

Kevin Merill je pak najviše potrošio na automobile, kupio ih je najmanje 25. Među njima su "bugatti veyron", "pagani huayra diablo", "ferrari F12 berlinetta", "rolls royce dawn"...

Optuženi su za urotu, lančanu prevaru, krađu identiteta i pranje novca, a istražitelji su iskoristili priliku da upozore sve na ovakav tip prevare koji na koji i dalje nasjeda veliki broj ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.