open-navfaktor-logo
search
Analiza
Vojna vježba: Srbija ni sa kim nema namjeru voditi dijalog, ako to nije interes Beograda
Stručnjak za sigurnosna pitanja Nedžad Ahatović tvrdi da Srbija održavanjem vojne vježbe prijeti cijelom regionu
12.11.2018. u 17:21
get url
text

Vježba Vojske Srbije, koja je održana u subotu, predstavlja uznemiravanje i pokušaj zastrašivanja cijelog regiona, tvrdi vojni analitičar i profesor iz Sarajeva Nedžad Ahatović.

Kao što je poznato, na 10 lokacija širom Srbije, od Titela u Vojvodini, do poligona Pešter na jugu, Vojska Srbije je održala vojnu vježbu u kojoj je učestvovalo 8.000 vojnika i 645 borbenih sistema. Jedna od lokacija je bila i na Zvorničkom jezeru, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Tom prilikom korišteni su avioni MIG 29, jurišni helikopteri, tenkovi, višecijevni raketni bacač Oganj, protivvazdužni sistem Pasars i brojna druga oružja i oruđa koja posjeduju oružane snage Srbije.

Uznemiravanje regiona

Zvaničan povod za ovu vježbu je bila stogodišnjica obilježavanja pobjede u Prvom svjetskom ratu. Međutim, prema mišljenju Nedžada Ahatovića, motivi su sasvim drugačiji.

- Ono što Srbija radi je uznemiravanje cijelog regiona, pokušaj zastrašivanja i pokazivanje da Srbija ne odustaje da vojnim putem rješava sporove sa svojim susjedima. Zbog kapaciteta koje imaju oružane snage Srbije, ona to ne može uraditi. Tačnije, Srbija može započeti, ali ne može završiti nijedan sukob u regionu. To znači da ima neke mentore, odnosno da ima utjecaja izvana, koji bi taj sukob najvjerovatnije završili, ukoliko bi do njega eventualno došlo.  To "treniranje mišića" pokazuje da Srbija neće na tako lak način dopustiti bilo kakvo političko rješenje koje će ići u negativnom smjeru iz perspektive Srbije, u vezi sa Kosovom, ili danas-sutra sa našim entitetom RS – smatra Ahatović.

On podsjeća da je Srbija u posljednjih nekoliko godina održala niz vojnih vježbi u saradnji sa Rusijom, Bjelorusijom, ali i MUP-om RS-a, koji se, doduše nezvanično, smatra integralnim dijelom sigurnosnog sistema Srbije.

U obraćanju medijima predsjednik Srbije Aleksndar Vučić je najavio daljnje naoružavanje oružanih snaga našeg istočnog susjeda. Najavio je kupovinu dodatna četiri jurišna aviona MIG 29, blizu dvadesetak helikoptera različitih namjena, 30 tenkova, pa čak i šest bespilotnih letjelica.

Naoružavanje Srbije

- Sada imamo najavu da Srbija nabavlja naoružane dronove iz Kine vrijedne 30 miliona eura. To nisu defanzivna sredstva. To su sredstva koja se mogu upotrijebiti za narušavanje državnog suvereniteta zemalja u regionu, eliminirajući određene stvari koje se Srbiji ne budu sviđale, bez ljudskih žrtava, jer se radi o bespilotnim letjelicama, koje mogu da izvrše udare i da se vrate na teritoriju zemlje koja ih koristi. Radi se o visokim vojnim tehnologijama, koje koriste svjetske supersile. Na ovaj način Srbija nastoji pokazati svoju dominaciju u regionu. Tome treba dodati da Srbija razvija posebnu doktrinu za specijalne jedinice, a u vezi sa novim trendovima vođenja vojnih sukoba u svijetu. Radi se o takozvanom hibridnom ratu, gdje putem političkih pritisaka i medija pripremate protivnika za poraz, a na kraju samo zadate završni udarac specijalnim jedinicama, kao što je Rusija uradila na Krimu. U svom djelovanju oružane snage Srbije se veoma oslajnaju na Rusku Federaciju, od koje dobijaju donacije, ili imaju ugovore o kupovini veoma sofisticiranog naoružanja. Također, u tom pravcu razvijaju i svoju namjensku industriju. To samo govori u prilog činjenici da Srbija ni sa kim nema namjeru voditi dijalog, ako to nije u interesu Beograda. Zbog toga sve zemlje u regionu treba da pažljivo prate i analiziraju sve ovo što se dešava u vezi sa vojnom vježbom – ističe Ahatović.

Napomenuo je i kako Srbija tvrdi da je vojno neutralna. Međutim, istovremeno, u razvoju svojih oružanih snaga, kako u nabavci opreme, tako i u razvoju vojne doktrine, snažno se oslanja na Rusku Federaciju.

Posebno je naglasio kako je povodom održavanja ove vojne vježbe izostala bilo kakva reakcija iz BiH.

- Imamo situaciju da Vojska Srbije vježba na granici sa BiH, a nemamo nikave reakcije zvaničnog Sarajeva, da Predsjedništvo reaguje barem nekim saopćenjem. Toga nema jer se u Predsjedništvu ne može postići koncenzus o tome, zato što će član iz RS-a uvijek biti protiv bilo kakvog rješenja – kazao je Ahatović.

On je podsjetio i kako se godišnje troši desetak miliona maraka na opremanje MUP-a RS-a, kako je RS kupila helikopter vrijedan devet miliona eura. Istovremeno, već godinama zastupnici iz RS-a u državnom Parlamentu ne dozvoljavaju povećanje budžeta za Oružane snage BiH niti njihovu modernizaciju, tako da opremanje vojske države BiH zavisi isključivo od donacija drugih država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.