Download-ujte našu aplikaciju

12:46 / 24.09.17

Vrijeme je za zimnicu: Evo 18 odličnih recepata za slanu i slasnu salatu

Pripremite se za zimu! Napravite zimnicu koja će vas grijati tokom dugih i hladnih mjeseci što su pred nama. Nudimo vam recepte za ukiseljeno povrće i glijve, slane delicije, jabučno sirće...

Prirodno ukiseljeni krastavci 

Sastojci: Pet kilograma malih krastavaca, 0,5 kg soli, svježi ili suhi kopar, voda, korijen hrena, sjeme gorušice (senfa) ili biber, bijeli luk, začini prema želji 

Priprema: Krastavce operite, pospite solju i protresite zajedno s posudom. Ostavite ih na hladnome mjestu 24 sata i povremeno protresite.

Drugi dan ih izvadite iz tekućine, složite u posudu, dodajte začine te prelijte vodom u kojoj ste otopili jedan posto soli. Krastavce prekrijte čistom krpom, opteretite kao kad se kiseli kupus i ostavite na toplome mjestu nekoliko dana. Na površini mora biti vode, koja se nakon nekog vremna počne pjeniti.

Kad prestane pjenjenje, treba provjeriti ukus. Sitniji krastavci će se brže ukiseliti, većim treba više vremena. Kad se ukisele, prema želji (što kod male količine i sitnijih krastavaca može biti već nakon 3 ili 4 dana), krastavce vadite iz rasola, prema potrebi isperite pa dodajte štapiće hrena, a na dno možete staviti nekoliko zrna gorušice umjesto bibera. Krastavce zalijte blago slanom vodom, čvrsto zatvorite i stavite u veliki lonac na pasterizaciju. Na dno lonca položite čistu krpu, složite staklenke i ulijte hladnu vodu. Zagrijte do 70 stepeni i na toj temperaturi ostavite oko 30 minuta. Najbolje je da se u toj tekućini i ohlade.

Krastavci s koprom i korijanderom

Po 4 dl vode i sirćeta prokuhajte pa prelijte preko 10 krastavaca izrezanih na četvrtine. Ostavite ih u sirćetu tri sata, pa ih posložite u staklenke s grančicama kopra. U tekućinu u kojoj su se kuhali dodajte sjeckani đumbir, 100 g šećera, dvije kašičice soli, korijander i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Ulijte vruću tekućinu preko krastavaca u staklenke. Zatvorite, pokrijte pokrivačem i ostavite 24 sata prekriveno. Nakon toga staklenke pospremite na hladno mjesto. 

Ukiseljene ploške krastavaca

Kilogram krastavaca operite, ogulite, narežite na ploške i posolite. Luk također narežite na ploške i posolite. Ostavite neka stoji pet sati. Krastavce i luk zatim dobro ocijedite i u slojevima složite u staklenke. Pomiješajte po 200 ml vode i sirćeta pa dodajte so i biber u zrnu te sve zajedno prokuhajte. Ohladite, prelijte tekućinu po krastavcima i luku. Staklenke prekrijte celofanom, poklopite i čuvajte na hladnome mjestu.

Krastavci s vinovom lozom

Prokuhajte 3 litra vode sa sirćetom i solju. Prelijte kipuću tekućinu preko 5 kg očišćenih krastavaca i ostavite u njoj pet sati. Posložite na dno staklenki listove vinove loze, korijen hrena, lovorov list, biber i kopar. Zatim slažite krastavce i prelijte ih preostalom tekućinom koju ste opet prokuhali i ohladili. Staklenke stavite na toplo mjesto oko 10 dana. Nakon završetka vrenja staklenke stavite na hladno mjesto.

Reliš

Oko 800 g krastavaca operite, ogulite i nasjeckajte na sitne kocke zajedno sa 200 g luka. Stavite u lonac pa ubacite 200 g smeđeg šećera, 250 ml bijelog vinskog sirćeta, 2 kašičice sjeckanog kopra, po dvije kašičice bibera i gorušice. Kuhajte poklopljeno jedan sat. Vruće ulijte u staklenke, stavite celofan i dobro zatvorite. 

Ukiseljena cvekla

Sastojci: Pola kilograma cvekle, decilitar jabukovog sirćeta, 2 dl vode, 1,5 kašičica soli

Priprema: Kuhanu cveklu očistite od kore, pa je narežite na ploškice. Prokuhajte sirće, so i vodu, pa vrelom tekućinom prelijte cveklu posloženu u staklenku. Staklenku zatvorite i ostavite je da se hladi. Drugi dan staklenku sa zimnicom pasterizirajte – kuhajte u vodi dok se ne pojave mjehurići.

Šalša

Sastojci: Kilogram zrelog paradajza, 2 luka, bijeli luk, vezica peršuna, 2 dcl maslinova ulja, kašičica šećera, so, biber, 2 tikvice, 2 paprike, patlidžan

Priprema: Na maslinovu ulju propržite sitno narezan luk, dodajte peršun i posolite, pa dodajte bijeli luk. Dodajte oguljeni zreli paradajz i dugo kuhajte, povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Kad šalša postane dovoljno gusta, dodajte kašičicu šećera, bosiljak i još malo peršuna te kuhajte još 10 minuta. Ohlađenu šalšu stavite u vrećice ili plastične posude pa zamrznite. Ako ih želite pohraniti u pasteriziranim staklenkama, toplu šalšu ulijte s malo maslinova ulja te zaogrnite ručnikom ili kuhinjskim krpama da se što sporije hlade preko noći.

Kisele tikvice s gorušicom

Sastojci: Kilogram mladih tikvica, 200 g luka, 6 dl jabukovog sirćeta, 5 dl vode, 150 g šećera, 4 kašičice soli, u svaku staklenku po kašičicu gorušice, lovorov list, crni i bijeli biber, suhu slatku papriku, čili papričicu

Priprema: Prokuhajte sirće, vodu, šećer i so. Narežite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isijecite luk. Kada voda provri, ubacite manju količinu sjeckanih tikvica i poklopite. Tikvice su kuhane kada voda opet provri. Ponovite dok ne upotrijebite sve tikvice. Ponovite postupak i s paprikom (narezanom na komadiće). U teglice koje ste dobro oprali, osušili i stavili 20-ak minuta na 100°C u pećnicu stavite kašičicu gorušice, kašičicu bibera u zrnu, 2 lovorova lista i papričice. Preko toga složite tikvice te prelijte mješavinom vode i sirćeta. Teglice zatvorite.

Ukiseljene lisičarke

Sastojci: Kilogram i po lisičarki, 5 dcl vinskog sirćeta, 2 dcl vode, 4 režnja bijelog luka, 2 lovorova lista, 40 gr soli, 2 gr bibera u zrnu

Priprema: Lisičarke pet minuta kuhajte u slanoj vodi, procijedite i rashladite. Ohlađene ih složite u teglice. U posudi prokuhajte sirće, vodu, lovor, bijeli luk i biber u zrnu. Ohladite i time prelijte lisičarke. Zatvorite ih i poredajte teglice u lonac s vodom, pa tako zatvorene teglice kuhajte 10 minuta te ostavite u vodi da se ohlade.

Domaće jabučno sirće

Sastojci: 10 kila jabuka, kg šećera, 1/2 l vode

Priprema: Jabukama odstranite peteljke pa ih narežite i usitnite u mašini za mljevenje ili ih zgnječite. Usitnjene jabuke zajedno sa sokom stavite u posudu ili veliku staklenu teglu. Dolijte pola litre prokuhane vode da jabuke “ogreznu“. Dodajte šećer da se pokrene vrenje. Smjesu pokrijte gazom i ostavite na toplome mjestu, da fermentira. Povremeno promiješajte. Nakon mjesec dana sirće je gotovo. Tada masu procijedite, najprije kroz cjediljku, a potom i kroz gazu, da sirće bude što bistrije. Ulijte u staklene boce, zatvorite i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Kisele mahune

Sastojci: Kilogramg mahuna, litar vode, kašika soli

Priprema: Mahune operite, ocijedite, malo prosušite na krpi, odrežite im vrhove i složite okomito u staklene tegle. Prokuhajte litar vode i kašiku soli. Kad se ohladi, prelijte mahune i stavite na sunce pa poklopite tanjirićem. Nakon nekoliko dana, kad se voda s mahunama zamuti, staklenke unesite u ostavu i ostavite sedmicu da se tekućina izbistri. Tada je završilo vrenje i staklenke možete zatvoriti poklopcem.

Ukiseljeni luk 

Sastojci: Dvije kašike sjemenki korijandera, kašika sjemenki gorušice, 3 ljubičasta luka, 1/4 šoljice crnog vinskog sirćeta, 1/4 šoljice bijelog sirćeta, 1/8 šoljice šećera, 3 lovorova lista, 3 grančice majčine dušice, so, crni biber, kašika maslinova ulja, anis

Priprema: Sjemenke korijandera tostirajte u tavi. Dodajte sjemenke gorušice i pecite još minutu. Potopite očišćeni luk u ledenu vodu, a zatim ocijedite i osušite. U manjoj posudi na laganoj vatri zagrijte obje vrste sirćeta, šećer, lovor, anis, tostirane sjemenke i majčinu dušicu. Prelijte preko luka i ostavite pet minuta. Višak sirćeta ocijedite, začinite solju i biberom te dodajte maslinova ulja. 

Zeleni paradajz

Sastojci: Dva kilograma zelenog paradajza, 2 l tropostotnog sirćeta, 80 g soli, kopar, očišćen korijen hrena, 10 zrna bibera, list od višnje

Priprema: Zeleni paradajz operite, izrežite na četvrtine i stavite u ključalu vodu dvije minute. Zagrijte staklenke u pećnici na 120°C. Vrući paradajz stavite u staklenke te dodajte kopar, list od višnje, hren, sol i papar. Prelijte kipućim sirćetom i zatvorite celofanom. Prekrijte toplim pokrivačem 24 sata i pospremite na tamno i hladno mjesto.

Paprike s kupusom

Sastojci: Deset paprika (crvenih ili žutih) 2 kg kupusa, 2 l vode, litar alkoholnog sirćeta, 10 dag soli, 2 korijena hrena, biber u zrnu

Priprema: Kupus naribajte, posolite i ostavite da odstoji preko noći kako bi pustio sok. Paprike očistite od sjemenki. Kupus ocijedite od soka i začinite s malo alkoholnog sirćeta pa njime napunite paprike. Slažite ih u staklenke. Između paprika stavite komadiće gorušice. Zagrijte preljev od vode, sirćeta i začina te vruć prelijte preko paprika. 

Slatko-kisele tikvice

Sastojci: 4 dl jabučnog sirćeta, 100 g smeđeg šećera, 10 klinčića, 3 anisa, 2 kašičice soli, kašika gorušice u prahu, kašika sjemenki gorušice, 1/2 kašičice bibera, 2 velike tikvice

Priprema: Tikvice izrežite na tanke ploške. Posložite ih u sterilizirane staklenke. Na vatri prokuhajte mješavinu sirćeta, smeđeg šećera, klinčića, anisa, soli, gorušice, bibera i dvije šoljice vode. Kad zavrije, kuhajte tekućinu na laganoj vatri oko 10 minuta. Ulijte je vruću preko tikvica i ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga zatvorite i ostavite prekriveno najmanje dva sata prije posluživanja. 

Pečene paprike  Paprikama (5 kg) odrežite peteljke, izbodite ih viljuškom i ispržite. Posolite ih i slažite u sterilizirane staklenke sa slojevima bijelog luka (200 g), komadićima lovorova lista, bibera u zrnu i peršuna. Zagrijte 2 l sirćeta do vrenja, pa prelijte preko paprika i odmah zatvorite celofanom. Ostavite staklenke pod pokrivačem 24 sata pa spremite.

Ukiseljena repa

Repu ogulite pa naribajte. Na kilogram repe dodajte dekagram soli pa stavite u posudu za kiseljenje. Pritisnite je i opteretite tanjirom. Zatvorite plastičnim poklopcem i ostavite tri sedmice.

Bijeli luk s biberom, čilijem i lovorom  

Sirće prokuhajte s bijelim vinom, čilijem, lovorovim listom i šećerom. Češnjeve bijelog luka ogulite i stavite u staklenke pa ubacite biber u zrnu. Prelijte vrućim sirćetom.