open-navfaktor-logo
search
Izet Hočko
Žalit ćemo se na presudu, štrajk ljekara se nastavlja
Općinski sud u Sarajevu donio je presudu po tužbi JU Dom zdravlja Sarajevo, Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te Ministarstva zdravstva KS i Vlade KS, kojom je utvrđeno da je štrajk ljekara koji je započet 5. septembra nezakonit te se zabranjuje
13.09.2018. u 15:35
get url
text
Izet Hočko

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, koji je 5. septembra stupio u štrajk, Izet Hočko za Faktor ističe da će uputiti žalbu na današnju presudu Općinskog suda kojom se ovaj štrajk zabranjuje, te navodi da ga ljekari do konačne presude neće prekidati.

- Mi imamo pravo na žalbu i to ćemo iskoristiti, dakle štrajk se nastavlja i dalje do konačne presude. Da javnost ne bi bila u zabludi, štrajk u organizaciji Sindikata doktora medicine i stomatologije KS se nastavlja. Za to vrijeme primat će se hitni pacijenti – kazao je Hočko.

Na pitanje na šta se konkretno odnosi presuda, u kojoj se navodi da štrajk nije organizovan po zakonu, Hočko ističe da to ne bi komentarisao.

- Uopće ne bih ulazio u detalje presude, jer nisam pravnik i neću da se miješam u rad suda, to nije uredu. Mi ćemo i dalje raditi po zakonu kao što smo i do sada – naveo je predsjednik Sindikata.

Dodao je da u međuvremenu Sindikat nije dobio nikakav odgovor od premijera Adema Zolja niti resorne ministrice Zilhe Ademaj.

- Ovo sada pokazuje njihovo pravo lice. Oni očigledno nikada nisu bili za dogovor, jasno je šta oni smjeraju od tih para koje ima Zavod, ali to nije uredu – naveo je Hočko.

Dok komunikacije između predstavnika Vlade KS i Sindikata očigledno nema, ministrica Zilha Ademaj za sutra je najavila press konferenciju, na kojoj će medijima, kako je najavljeno, dati sve informacije u vezi sa štrajkom.

Podsjećamo, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS je 5. septembra stupio u štrajk izražavajući nezadovoljstvo zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora.

- Prvi smo kanton koji je potpisao kolektivni ugovor, a on je ispunjen do danas samo 45 posto, a 55 posto ostalo je neispunjeno. U svim drugim kantonima potpisani kolektivni ugovori su ispunjeni 100 posto. Mi tražimo povećanje koeficijenta, kako je predviđeno kolektivnim ugovorom, na 1,2 a oni su povećani na 0,5. Zbog toga obustavljamo naš rad – kazali su ranije predstavnici Sindikata objašnjavajući razloge štrajka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.