Download-ujte našu aplikaciju

16:13 / 20.04.17

Zašto Hollywood više ne želi Richarda Gerea

Richard Gere (67) je otkrio da ga holivudski studiji više ne žele angažirati zbog njegovog javnog iznošenja mišljenja o Kini i njezinom odnosu prema Tibetu, prenosi Mirror.

Gere: Davno se zamjerio Kinezima
Gere: Davno se zamjerio Kinezima

Glumac je dugogodišnji borac za prava Tibetanaca, koji kaže da utjecaj Kine na filmsku industriju raste te da ga holivudski studiji radi toga više ne žele angažirati.

Gere je u prošlosti vladao Hollywoodom i ostao zapamćen po ulogama u filmovima "Američki žigolo", "Zgodna žena" i "Oficir i džentlmen", koje su obilježile njegov život.

- Postoje filmovi u kojima ne mogu glumiti jer se Kini to neće svidjeti - rekao je Gere za Hollywood Reporter, dodavši: - Nedavno sam imao sastanak na kojem su mi rekli da neće finansirati moj film, jer bi to uzrujalo Kineze - pojasnio je dalje glumac.

Prisjetio se i neugodnog iskustva s jednim kineskim producentom.

- Prvo je pristao raditi sa mnom na jednom neovisnom filmu, a zatim me nazvao dvije sedmice prije početka snimanja i rekao da ipak ne može. Razgovarali smo preko zaštićene telefonske linije, a da smo radili skupa ni on ni njegova obitelj više nikad ne bi smjeli napustiti zemlju - rekao je Gere.

Glumac je prvi put javno prozvao Kinu 1993. godine na dodjeli prestižne nagrade Oscar, kad je govorio o kineskoj okupaciji i ukazao na "ogromno kršenje ljudskih prava". Iako su svi bili zadovoljni s njegovom glumom, studio mu je nakon toga rekao da više neće sudjelovati na njihovim pres-konferencijama.

Ipak, Gere se previše ne brine. Radi na malim, nezavisnim filmovima, a nedavno je izjavio:

- Bio sam dovoljno uspješan u posljednjih trideset godina da sebi sad to mogu priuštiti – kazao je Gere.