open-navfaktor-logo
search
Propali "istraživač" opet u akciji
Zašto je Tokača protiv centra za progon zločinaca
Zanimljivo je da u dosadašnjoj izboroj kampanji ništa nije pobudilo veće interesovanje i reagovanje od inicijative kandidata za člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da se osnuje centar za istinu i pravdu koji bi se bavio istraživanjem i dokumentovanjem ratnih zločina i progonom ratnih zločinaca.
07.08.2018. u 10:48
get url
text

I dok se mogu razumjeti reakcije iz Republike Srpske – boje se takve ideje strahujući da bi se pred licem pravde mogao naći puno veći broj zločinaca od sadašnjih zbog ograničenosti kapaciteta institucija koje se time bave, ali i zbog toga jer su mnoge od njih pod političkim utjecajem zbog čega svojim istragama i prijavama pokušavaju promijeniti karakter rata u BiH – ne može se shvatiti žestina kojom pojedinci iz Sarajeva napadaju takvu ideju. Čega se oni boje? Da će izgubiti monopol nad dokumentovanjem ratnih zločina na čemu su izgradili karijeru i uzeli milione od stranih donatora? Sigurno da je odgovor potvrdan, i da je to svojim istupom dokazao i Mirsad Tokača, propali istraživač, istupajući u javnosti kao nekakav borac za pravdu, za istinu i žrtve, a potpisujući se kao član Glavnog odbora Stranke za BiH.

Upravo Tokača je najmanje pozvan da govori o ovoj temi i da govori na način kako je sebi dao za pravo. Karijeru je napravio upravo na ratnim zločinima, dakle žrtvama. Dok je to radio i u vrijeme kad je objavio izvještaj o žrtvama rata u BiH pričao je kako se bori za istinu, kako je njegov cilj za suočavanje s prošlošću, tranzicijska pravda i procesi pomirenja. Sve su to pratile milionske donacije. Ali i pomoć od države što je Tokača svjesno "zaboravljao", nadajući se da se niko ne sjeća kako je prisvojio dokumentaciju državne Komisije za traženje nestalih. Među rijetkima koji ga je na to podsjećao je Amor Mašović:

"Podaci o broju poginulih u ratu u BiH su mukotrpan rad velikog broja ljudi. Nepravedno je prema advokatima, pravnicima, državnoj komisiji koja je prikupljala te podatke, Institutu za nestale BiH, doći i reći: "Mi smo u Istraživačko-dokumentacionom centru nakon pet godina rada došli do ovih informacija!" Oni su te informacije dobili. Nisu oni tragali za njima. Najlakše je u svoj projekat ugraditi nešto tuđe! Osim toga, Tokača je još u ratu tvrdio da je samo Bošnjaka nastradalo 150.000! To je njegova izjava koje se stalno držao. Najgore je što se na taj način privlače ogromna finansijska sredstva iz inostranstva. Bolje bi bilo te pare dati ljudima koji identificiraju žrtve – Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP), koja je i zaslužna za identifikaciju ovolikog broj građana ove zemlje."

A onda kad je izgledalo da je sebi zaista priskrbio monopol na dokumentovanje ratnih zločina u BiH, uslijedile su prijave ambasada Norveške, Švedske i Švicarske, jer je pronevjerio velika sredstva. Iako je on tvrdio i tvrdi da nije tako i da njegov centar nije propao, hodao je okolo tražeći sredstva i kad ih je našao uz pomoć FHP iz Beograda objavio je (dio) istraživanja i potpisao sebe na nešto što je radio veliki tim. I to nije sve, onda je knjige koje su donatori već platili, počeo prodavati uzimajući sebi sredstva. I još ih prodaje.

A nekako sa propašću njegovog centra promijenila se i njegova retorika, odjednom je počeo govoriti kako nema pomirenja, o genocidu, kritikovati sve druge koji nešto pokušavaju uraditi, reviziju, bazu žrtava, udruženja koja su po njemu na budžetima i pod kontrolom SDA... Šta je on uradio za žrtve i za državu? Šta je on ikad uradio po pitanju ratnih zločina, a da to nije masno naplatio? Uostalom, gdje je to što je uradio "u međunarodnim razmjerama afirmirani IDC"?

Osim što je objavio imena i prezimena žrtava, ali na toj knjizi je Tokačino ime i FHP iz Beograda! I gdje je dokumentacija na osnovu koje je urađeno to istraživanje? Ili se Tokača boji da bi njenim objavljivanjem bilo jasno da je to najvećim dijelom urađeno na osnovu dokumentacije koju je prikupila država, a on sve prisvojio. I zaključao u ladice dok se ne pojave novi donator s milionskim sredstvima.

Uostalom, zvuči nevjerovatno da Mirsad Tokača može bilo kome držati pridike u BiH nakon što je njegovo "istraživanje" o broju ubijenih u BiH koristila srbijanska strana u svojoj odbrani pred Međunarodnim sudom pravde u tužbi BiH protiv Srbije za genocide. Danas, kao novopečeni član SBiH i njihov kandidat jeftinim političkim napadom na Šefika Džaferovića je samo pokušao skrenuti pažnju na sebe i svoju kandidaturu, čime je i SBiH svrstao u red stranaka koje vode nekorektnu i neprincipijelno usmjerenu političku kampanju.

Toliko o Tokači za sada, jer je nastupio politički u kapacitetu člana Glavnog odbora SBiH, a ne propalog međunarodnog istraživača počinjenog genocida u BiH, što ustvari jeste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.