open-navfaktor-logo
search
Potpisala pa sad vrda
Zašto ministrica Ademaj u pomoć priziva Sebiju Izetbegović?
Ministrica koja je svojevremeno ljekarima obećavala veće plaće sada pokušava objasniti da to nije u njenoj nadležnosti i da je štrajk organizovan mimo zakona
14.09.2018. u 11:14
get url
text
Zilha Ademaj

Iako je Općinski sud u Sarajevu jučer donio presudu kojom se navodi da štrajk Sindikata radnika u zdravstvu i stomatologa KS nije organizovan po zakonu, to ništa ne znači jer nam ostaju problemi o kojima se moramo dogovoriti, kazala je ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj na današnjoj press konferenciji organizovanoj upravo povodom štrajka ljekara koji već 10. dan traje u zdravstvenim ustanovama Kantona Sarajevo.

- Sindikat nije ispoštovao sve procedure kada je u pitanju organizacija štrajka, radi se o formalno-pravnim propustima. Ta presuda ništa ne znači u ovom trenutku, jer presuda ima pouku o pravnom lijekom u kojoj piše da se tužena strana može žaliti na presudu. Sindikat je najavio štrajk sve dok presuda ne bude konačna, a problem i dalje ostaje neriješen - rekla je Ademaj.

Dodala je da zbog štrajka samo ispaštaju pacijenti.

- Moj poziv je da ljekari ne vraćaju pacijente, a da se mi vratimo na pregovore. Podržavam legitimne zahtjeve svih radnika u zdravstvu, ali molim ih da nastavimo pregovore. Dobila sam zahjev Sindikata sa prijedlogom da danas u 14.30 organizujemo sastanak kao nastavak pregovora. Ja očekujem da ćemo se uspjeti dogovoriti, ovakvo stanje nikome ne odgovara, a ovo stanje jako dugo traje – navela je ministrica.

Pojasnila je da je problem u visini koeficijenta za obračun plaća.

- Sporna je visina koeficijanta, mi smo se obavezali kolektivnim ugovorom da se poveća na 1,2, već smo dio povećali i i preostala je obaveza za još 0,7 do kraja godine. Ima prostora da im udovoljimo, i moramo to ispoštovati. Dio sredstava je osiguran kroz rebalans budžeta, to je polovina otprilike, ali problem je što novac nije u Ministartsvu zdravstva, već u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS – istakla je Ademaj dodajući da „ključ za rješavanje pitanja ima Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a".

- Izetbegović ima utjecaj na Zavod, i može to riješiti jednim pozivom. Sama je izjavila da sredstava ima u zdravstvu, s čim se slažem - kazala je Ademaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.