open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Završena druga međunarodna panevropska konferencija
Druga međunarodna panevropska konferencija u organizaciji Crnogorske panevropske unije na temu “Za Evropu: Komuniciranje evropskih integracija između država članica EU i država proširenja” održana je 21 i 22. septembra 2018. godine u Zagrebu, u hotelu Palace
22.09.2018. u 17:59
get url
text
Franjo Topić

Druga međunarodna panevropska konferencija u organizaciji Crnogorske panevropske unije na temu “Za Evropu: Komuniciranje evropskih integracija između država članica EU i država proširenja” održana je 21 i 22. septembra 2018. godine u Zagrebu, u hotelu Palace. Organizacija konferencije je podržana od strane Evropske komisije kroz Jean Monnet Action projekt “Komuniciranje Evrope između panevropskih društava” (“Communicating Europe in Pan-European Societies” 2017-2019, CEPES project).

Učesnici konferencije bili su predstavnici organizacija, članica Međunarodne panevropske unije, kao i predstavnici Evropskog parlamenta, predstavnici Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, ambasade Crne Gore u Hrvatskoj, predstavnici crnogorskog parlamenta, te predstavnici iz civilnog sektora.

Delegaciju Panevropske unije BiH na ovoj konferenciju činili su prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik Panevropske unije BiH, Haris Ćutahija, v.d. predsjednika Panevropske unije BiH, Senad Dorić, generalni sekretar Panevropske unije BiH i Dario Plavčić, predsjednik mladih Panevropske unije BiH.

Član predsjedništva Međunarodne panevropske unije i počasni predsjednik Panevropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić na konferenciji je apelovao na zvaničnike Evropske unije da nađu način i ubrzaju put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Govoreći o aktuelnim temama Evropske unije, rekao je da je mir najveće postignuće EU.

- Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa. Za mir se moramo boriti i tako graditi bolji svijet - istakao je profesor Topić.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije BiH Haris Ćutahija, istakao je problem populističke retorike u zemlji, upozorivši da se o procesu integrisanja BiH u EU jako malo govori tokom predizborne kampanje.

- Pozicija i opozicija u BiH trebaju imati zajedničku viziju o procesu na kojem se ne trebaju prikupljati jeftini politički poeni. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u institucijama Evropske unije, ali to ne znači puno dok sama ne pokrene procese i reforme. Panevropska unija BiH svojim aktivnostima podstiče izgradnju konsenzusa svih aktera u procesu evropskih integracija -  zaključio je Ćutahija.

Predsjednik Mladih panevropske unije BiH Dario Plavčić podsjetio je da četvrtinu stanovništva u BiH čine mladi, koji mogu donijeti potrebne promjene u zemlji. Pozvao ih je da u javni prostor ne unose svoje frustracije i negativnosti, već  da šire nadu i pozitivan stav.

- Konflikte treba nadilaziti. Mladi Panevroposke unije BiH i dalje će ustrajno raditi na afirmaciji evropskih vrijednosti i pomaganju što skorijeg pristupanja BiH u EU - istakao je Plavčić.

Podsjetio je na nedavno održanu konferenciju Mladih Panevropske unije BiH, koja je organizirana u Sarajevu, a koja je okupila stotinjak mladih iz svih krajeva BiH i svih političkih i drugih opredjeljenja i svjetonazora, a koji su jednim glasom govorili o važnosti što skorijeg pristupanja BiH u EU.

I ostali sudionici konferencije, među kojima su bili Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne panevropske unije, prof. dr. Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije, Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu, Pavo Barišić, generalni sekretar Međunarodne panevropske unije, te Adrijan Vuksanović, zastupnik u Parlamentu Crne Gore  i drugi, govorili su o procesu EU integracija BiH. Tako je akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske panevropske unije rekao da Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme, naglasivši dvoentitetsko uređenje zemlje.

- Važno je da BiH bude što prije integrisana u EU i trebalo bi se poraditi na nekim elementima preustroja zemlje. Bosna i Hercegovina je ključ cijelog integrisanja područja Jugoistoka Evrope. Ne smijemo zatvarati oči i ne smijemo samo kritikovati problem koje BiH ima, već joj pomagati i Panevropska unija za to je itekako opredjeljena - rekao je Ježić.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.