Download-ujte našu aplikaciju

17:43 / 19.06.17

Zbog krize “Agrokora“: “Konzumovi“ radnici u RS-u traže nove poslove

Zaposleni u "Konzumu" na tržištu BiH odlaze iz ovog trgovačkog lanca čim im se ukaže šansa za bilo kakvo zaposlenje iako u upravi uvjeravaju da niko neće ostati bez posla tvrdi predsjednik Sindikata trgovine RS-a Goran Savanović.

Svako ko nađe novi posao odlazi iz "Konzuma", tvrdi predsjednik Sindikata trgovine RS-a FOTO: ARHIV
Svako ko nađe novi posao odlazi iz "Konzuma", tvrdi predsjednik Sindikata trgovine RS-a FOTO: ARHIV

Obećanje da niko neće ostati bez posla menadžment "Konzuma" plasirao je sindikalcima, koji odgovaraju da još sa sigurnošću ne mogu reći da li će to biti ispoštovano i kako će se na kraju završiti problemi nastali zbog krize u hrvatskom koncernu "Agrokor" u okviru koga posluje "Konzum", pišu Nezavisne novine.

- Svako pokušava da riješi svoj radni status i ko god može da nađe sigurniji i bolji posao odlazi. Normalno je da postoje razmišljanje i strah ljudi o tome šta će biti - naglasio je Savanović.

Dodaje da je u stalnoj komunikaciji sa poslovodstvom "Konzuma" u RS-u, koje im je proslijedilo pravilnik o radu na koji su sindikalci iznijeli određene primjedbe.

- Tražili smo da “Merkator“ u procesu preuzimanja "Konzuma" zadrži sva radna mjesta. Imamo obećanja da će tako biti. Moguće je da dio malih objekata, koji se pokažu kao nerentabilni, bude zatvoren, ali zaposlenima iz tih prodavnica biće ponuđeno da pređu u druge, veće objekte - kazao je Savanović.

Predsjednik Sindikata radnika "Konzuma" u RS Đuro Amidžić rekao je da je do sada u RS-u 13 radnika ostalo bez posla i to u Prijedoru zbog zatvaranja objekta "Konzuma".

- Svim tim radnicima isplaćene su ili će biti isplaćene premije. U komunikaciji smo sa rukovodstvom "Konzuma" i obećali su da neće biti otpuštanja. Za sada nam redovno isplaćuju plate i nadam se da će tako i ostati - kazao je Amidžić.

"Konzum i "Merkator" posluju u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokor". Ova kompanija je polovinom 2014. godine, nakon duge bitke, uspjela da preuzme slovenački "Merkator" te je sve njegove prodajne objekte u BiH rebrendirao i utopio u "Konzum". To se nakon skoro tri godine pokazalo pogrešnim potezom, a posebno kada je "Agrokor" pod teretom dugova dospio na ivicu bankrota.

Povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak rekao je da će ovaj posrnuli koncern biti razbijen na dijelove, ali i da će lanac "Konzum" biti spasen.