open-navfaktor-logo
search
Prevareni ljekari
Zilha Ademaj, ministrica koja ne bi da se petlja u svoj posao
Ne zna se šta je žalosnije: to što Zilha Ademaj javno priznaje da ona, kao resorna ministrica, nema nikakvu kontrolu nad radom Zavoda zdravstvenog osiguranja, ili što opravdano nezadovoljstvo sarajevskih ljekara pokušava svesti na politički nivo
14.09.2018. u 14:33
get url
text

U novembru prošle godine, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo dr. Izet Hočko, kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj i tadašnji premijer KS Elmedin Konaković potpisali su kolektivni granski ugovor, čime je izbjegnut generalni štrajk koji su tada najavljivali ljekari u Kantonu.

Veće plaće i bolji uvjeti rada za ljekare predviđeni su tim ugovorom. Pored ovog, Vlada je istog mjeseca potpisala ugovor i sa Sindikatom zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, na čijem je čelu dr. Edo Selimić.

Na osnovu sklopljenih ugovora, plaće doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo, bez obzira na to kojem sindikatu pripadaju, trebale su biti povećane za 12 do 25 posto.

- Nema razlike između ljekara prema Zakonu u radu. Jedan sindikat je tražio veću plaću, drugi veće koeficijente i dobili su sve. Rezervisali smo 15-ak miliona za povećanja – rekao je tada Konaković.

Potpisivanje kolektivnog granskog ugovora u novembru prošle godine 

Osam mjeseci kasnije, predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS najavili su novi štrajk navodeći da Vlada, odnosno resorno ministarstvo na čelu sa ministricom Ademaj, nisu ispoštovali odredbe potpisanog kolektivnog ugovora.

- Mi smo sklopili kolektivni ugovor s Vladom KS, a u ime Vlade potpise su stavili tadašnji premijer Dino Konaković i ministrica zdravstva Ademaj. Ugovor predviđa redovno tromjesečno povećanje koeficijenata, kako bismo na kraju godine dobili povećanje na koje je Vlada pristala. Naši pregovori su trebali početi prvog aprila, i trebalo je da traju 15 dana, a još nisu ni počeli iako je došlo vrijeme za pregovore iz drugog kvartala. Takvo ponašanje je nedopustivo. Od nekoga ko je ministar očekujete da bude ozbiljan i odgovoran, a ne da se ponaša po sistemu toplo-hladno. Pa, nismo na pijaci – izjavio je u julu ove ove godine predsjednik Sindikata Izet Hočko.

Istovremeno, ministrica Zilha Ademaj počela se u medijima pravdati kako novca za dogovoreno povećanje plaća nema. Tvrdila je da u ugovoru stoji da će se koeficijenti povećavati, ali "u skladu sa raspoloživim sredstvima". A ta obećana, rasploživa sredstva, odjednom su postala neraspoloživa. Kako i zašto, ne zna niko.

I dok ljekari u Kantonu Sarajevo ponovo štrajkuju, ministrica Ademaj,  koja je zajedno s Konakovićem stavila svoj potpis na kolektivni ugovor, danas je sazvala konferenciju za novinare na kojoj je istakla da ništa "nije do nje", već je do Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Tamo se, kaže ministrica, nalazi novac.

A onda je Ademaj poentirala, naglasivši da "ključ za rješavanje pitanja ima Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a".

- Izetbegović ima utjecaj na Zavod, i može to riješiti jednim pozivom. Sama je izjavila da sredstava ima u zdravstvu, s čim se slažem – pojasnila je ministrica.

Ne zna se šta je apsurdnije i besmislenije u navedenoj izjavi Zilhe Ademaj. To da ministrica već mjesecima za neispunjena obećanja data ljekarima pokušava odgovornost sa Ministarstva kojim rukovodi prenijeti na nekog drugog, jasno je svakome. I očekivano, moglo bi se reći, jer deviza "brigo moja, pređi na drugoga", predstavlja naučeni obrazac ponašanja većine naših političara.

Međutim, uvlačenje u cijelu priču direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović najbolja je ilustracija toga kako stvari funkcionišu u Vladi Kantona Sarajevo. Prema rezonu Zilhe Ademaj, Sebija Izetbegović sve može "riješiti jednim pozivom". A taj poziv bi – logično – Izetbegović trebala uputiti Samiru Turkoviću, direktoru ZZO KS. Koji je kadar SDA, isto kao i Sebija Izetbegović. Pa bi se njih dvoje, eto, lako dogovorili. A ministricu Ademaj, koja je inače kadar SBB-a, po mogućnosti nek' izostave iz cijele priče. Šta ona ima s tim, izuzev što je ministrica zdravstva u Kantonu?!

Na stranu činjenica da se ljekari KCUS-a nisu pridružili štrajku ostalih kolega u Kantonu, no ne zna se šta je žalosnije: to što Zilha Ademaj javno priznaje da ona, kao resorna ministrica, nema nikakvu kontrolu nad radom Zavoda zdravstvenog osiguranja, ili što opravdano nezadovoljstvo sarajevskih ljekara pokušava svesti na politički nivo, i to u jeku predizborne kampanje.

Odgovornost za cijelu situaciju, naravno, snosi i kompletna Vlada KS kojom sada rukovodi premijer Adem Zolj – a koji je, da naglasimo, s obzirom da je to za ministricu Ademaj jako bitno, također član SDA.

I dok se ministrica uzda u telefonski poziv Sebije Izetbegović, novi štrajk najavili su i iz Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, također zbog neispunjenih obećanja Vlade. No, Ademaj i u tome vidi političku zavjeru protiv nje i SBB-a.

- Zašto je tempiran štrajk u vrijeme predizborne kampanje. Sumnjive su mi namjere, jer su predsjednici sindikata politički angažirani, a u pravilu bi trebali biti politički neutralni. Tako je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu, koji broji članstvo od blizu 6.000 radnika, gospodin Edo Selimić zvanično na listi DF-a za Skupštinu KS. I zdravstveni radnici treba da obrate pažnju, jer nije uredu da ih predvodi neko ko je kandidat i ko ima političke ambicije – poručila je ministrica Ademaj.

Ukratko, ako su se ljekari i ostali zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo nadali da će se ministrica zdravstva zauzeti za rješavanje njihovih problema - jer joj je to, jelte, posao – nade su im bile uzaludne. No, ko zna, možda Sebija Izetbegović podigne slušalicu i sve riješi jednim pozivom...   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.