open-navfaktor-logo
search
Moderna napast
Znate li koliko često odrasle žene provjeravaju mobitel
Mnogi smatraju kako je Instagram najgora društvena mreža za mentalno zdravlje zbog plejade filtriranih fotografija
12.09.2018. u 20:44
get url
text

Da li držite telefon na stolu kada izađete sa prijateljima? Da li ste otišli sa zabave da biste provjerili novosti na Instagramu? Da li se vrtite u panici kada nema WiFi?

Često se misli kako su djeca ta koja pretjeruju u korištenju elektronike, da su oni previše vremena na dan zalijepljeni na digitalne naprave i beskonačno skrolaju mrežama ili su ovisni o svojoj omiljenoj igri. Međutim, novo istraživanje pokazalo je kako i odrasli mogu zaglibiti s buljenjem u ekran kad kao hipnotisani ne ispuštaju svoj pametni telefon iz ruku.

Nedavna anketa pokazala je da četvrtina žena u tridesetima, kao i petina onih u četrdesetima, provjerava telefon 200 puta na dan, što bi bilo otprilike svakih sedam minuta.

To nije sve, gotovo polovina žena u tridesetima i četrdesetima kaže da unatoč negativnom utjecaju društvenih mreža na njihovo samopouzdanje, vjerovatno neće obrisati svoje profile. Anketu je proveo časopis Marie Claire na uzorku od 600 žena.

Čak dvije trećine ispitanih žena (onih u tridesetima) kazalo je da osjećaju potrebu često provjeravati društvene mreže, a dvije od pet žena je izjavilo da su možda ovisne o svom uređaju.

I dok mnogi smatraju kako je Instagram najgora društvena mreža za mentalno zdravlje zbog plejade filtriranih fotografija koja se objavljuje na toj platformi svakog dana, ova anketa pokazala je da to baš nije tako. Facebook je ocijenjen kao najštetnija društvena mreža za nečije samopouzdanje, a Instagram drži drugo mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.