open-navfaktor-logo
search
Šta namjerava Vlada FBiH
Osiguravajuća kuća u čijem vlasništvu najviše dionica ima federalna vlast izgubila primat, slijedi li privatizacija
U državnom, odnosno entitetskom vlasništvu je najveći, ali opet manjinski paket od 45,5 posto dionica, dok su ostalo privatni investitori od kojih onaj najveći ima 15 posto udjela
AUTOR: BiznisInfo
06.05.2024. u 08:31
get url
text
Sarajevo osiguranje nekada je bio lider na tržištu, a sada se nalazi u donjem dijelu tabele najvećih osiguravajućih kuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Naime, prema visini premije osiguranja za prva tri mjeseca ove godine, Sarajevo osiguranje je na šestom mjestu u FBiH od ukupno 10 društava koliko ih trenutno posluje, piše BiznisInfo.ba.
Ovo je samo nastavak višegodišnjeg trenda u kojem ova nekada moćna osiguravajuća kuća polako, ali sigurno gubi svoju poziciju.
Ono što Sarajevo osiguranje razlikuje od drugih kuća, pa time ukazuje da bi to mogao biti problem, jeste razuđena vlasnička struktura. U državnom, odnosno entitetskom vlasništvu je najveći, ali opet manjinski paket od 45,5 posto dionica, dok su ostalo privatni investitori od kojih onaj najveći ima 15 posto udjela.
Dakle, činjenica da kompanija nema većinskog vlasnika s više od 50 posto udjela, a da je najveći vlasnik država, dovodi do toga da nema jasnog plana investiranja i rasta.
Federalne vlasti će se morati odlučiti šta žele od Sarajevo osiguranja jer se može zaključiti da će se trend iz prošlosti nastaviti. Ako se ništa ne promijeni, ovo preduzeće sigurno neće propasti jer ima razvijenu infrastrukturu i mrežu klijenata, ali će vjerovatno nastaviti gubiti poziciju na tržištu u odnosu na druge konkurente te padati sve niže na ljestvici.
Ukoliko bi, pak, došlo do privatizacije, novi vlasnik, ko god on bio, dobio bi snažan brend u koji bi vrijedilo i trebalo investirati značajan novac kako bi mu se vratio stari sjaj koji polako, ali sigurno blijedi, te kako bi se ponovo krenulo ka vrhu.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.