open-navfaktor-logo
search
Presica u četvrtak
Neki novi Zmajevi: Ko će biti na prvom spisku Sergeja Barbareza?
AUTOR: S. Šišić
14.05.2024. u 20:22
get url
text
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL
Sergej Barbarez, nekadašnji kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, ljubimac navijača, prošlog mjeseca izabran je za selektora Zmajeva.
Na klupi bh. tima naslijedio je Savu Miloševića, koji nas nije uspio odvesti na Evropsko prvenstvo koje će se ove godine igrati u Njemačkoj, i dobio je četverogodišnji ugovor.
Barbarez će postepeno stvarati tim, a jasno je da će umnogome promijeniti krvnu sliku u odnosu na spisak koji je "pisao" njegov prethodnik.
Najavljeno je da poziv za prijateljske duele sa Engleskom (3. juna) i Italijom (9. juni) neće dobiti Edin Džeko, koji će ljetnu pauzu iskoristiti za odmor. Osim njega na spisku neće biti Miralema Pjanića i Ibrahima Šehića, koji su se oprostili od dresa sa državnim grbom BiH.
Po svemu sudeći za meč sa Englezima neće konkurisati ni Sead Kolašinac koji 2. juna sa Atalantom igra zaostali meč Serie A protiv Fiorentine.
Također, neće biti povrijeđenog Nemanje Bilbije, a male su šanse da protiv viceprvaka i prvaka Evrope zaigra i Amar Dedić, koji je zbog povrede propustio pet posljednjih mečeva Red Bull Salzburga.
Što se tiče novih imena u medijama se pominje dvojac Rijeke - stoperi Stjepan Radeljić i Niko Galešić (ima 24 godine i rođen je u Berlinu, vodi porijeklo iz BiH, a ranije je nastupao za juniorsku i mladu reprezentaciju Hrvatske).
Također, jedan od novajlija bi mogao biti i Nikola Katić, stoper švicarskog Zuricha, kojeg je Vico Zeljković, predsjednik FSBiH kao mogućeg novog Zmaja najavio još prije baraža za EURO 2024.
Uz njih, kada su defanzivci u pitanju, u medijima se pominjao i Emir Karić, lijevi bek koji je ove sezone nastupao za Darmstadt 98. Fudbaler koji igra njemačku Bundesligu svakako je zanimljiv. No, pitanje je da li na njega Barbarez sada može računati, jer je ranije nastupao na mlađe selekcije Austrije (posljednji meč odigrao 11. juna 2019. godine za U21 selekciju ove zemlje protiv Njemačke).
Što se tiče golmana, nije isključeno da poziv dobije Osman Hadžikić, čuvar mreže Veleža, iza kojeg je sjajna sezone.  
Barbarez i njegovi pomoćnici imat će zadatak da u ovoj godini podmlade ekipu, a osim duela sa Engleskom i Italijom, do kraja godine Zmajeve očekuju i susreti Lige nacija protiv Njemačke, Nizozemske i Mađarske.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.