open-navfaktor-logo
search
Bronzani u Zadru
Anes Bostandžić: Pripadam samom vrhu karatea, u budućnosti ću postati prvak Evrope
AUTOR: Fena
16.05.2024. u 13:54
get url
text
FOTO: Fena
Bosanskohercegovački karatist Anes Bostandžić osvojio je bronzanu medalju u kategoriji +84 kg na 59. Evropskom prvenstvu za seniore koje je od 8. do 12. maja održano u Zadru.
Bostandžić je prošao eliminacioni dio pobjedivši predstavnika Albanije rezultatom 2:0, a potom bivšeg viceprvaka Evrope, Belgijanca Costu Luku s maksimalnih 8:0.
U nastavku takmičenja bio je bolji od predstavnika Azerbejdžana Murada Hajizadea, rezultatom 4:2, da bi u u polufinalnoj bio zaustavljen od domaćeg predstavnika Anđela Kvesića tijesnim rezultatom 1:2.
U borbi za bronzanu medalju pobijedio je predstavnika iz Turske Furkana Genckadira rezultatom 4:0.
- Ovo je moje drugo seniorsko prvenstvo. Na prvom sam bio deveti, ovoga puta bio sam bronzani, a siguran sam da pripadam samom vrhu karatea i da ću u budućnosti postati prvak Evrope. Ne mogu ni opisati kako sam se osjećao kada sam osvojio medalju. Mislim da nikada nismo imali bolji tim - izjavio je Bostandžić na današnjoj konferenciji za medije.
Zapažen plasman ostvarila je Ilma Rahmanović osvojivši peto mjesto u kategoriji borbi za seniorke do 68 kg. Nakon tri pobjede i jednog poraza u borbi za bronzanu medalju, Rahmanović je izgubila od predstavnice iz Ukrajine.
- Hvala svima koji su nas podržavali na ovom takmičenju. Ovo je moj prvi nastup na Evropskom prvenstvu, nadam se da ću naredni put donijeti medalju - izjavila je Rahmanović.
Selektori reprezentacije BiH Goran Đekić i Asmer Šeta napominju da bi reprezentacija BiH ostvarila mnogo bolje rezultate kada bi konačno dobila adekvatnu finansijsku podršku i kada bi kroz donošenje zakona o sportu riješili egzistencijalna pitanja za bh. sportiste koji svoje živote posvete sportskim aktivnostima i na najbolji način promovišu BiH u svijetu.
Generalni sekretar Karate saveza BiH Admir Zukan naglasio je da je selekcija BiH mlada i talentovana ekipa koja uz odgovarajuću podršku u budućnosti može ostvariti dobre rezultate.
Bosnu i Hercegovinu je na ovom prvenstvu predstavljalo 22 reprezentativaca u katama i borbama.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.