open-navfaktor-logo
search
Potreban prekid vatre
Belgijska ministrica pozvala na zaustavljanje izvoza oružja u Izrael: Ovo nasilje se mora okončati
AUTOR: Anadolija
07.05.2024. u 18:59
get url
text
Caroline Gennez
Caroline Gennez
Belgijska ministrica razvoja Caroline Gennez pozvala je u utorak na obustavu izvoza oružja u Izrael.
- Milioni ljudi gladuju u Gazi. Taoci se i dalje drže, a napad, kopnena invazija na Rafah je neizbježna. Mislim da nam je sada potreban prekid vatre. Ovo nasilje se mora okončati - rekla je Gennez, obraćajući se novinarima uoči sastanka ministara razvoja zemalja članica Evropske unije (EU) u Briselu.
Gennez je također pozvala Evropsku komisiju da nastavi finansirati Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).
- Konačno, vrijeme je da se zaustavi izvoz oružja na Bliski istok, Izrael i zaraćene zemlje - rekla je belgijska ministrica.
Izraelska vojska je rano u utorak saopćila da su njene snage preuzele kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah s Egiptom.
Nakon najave palestinske grupe Hamas o prihvatanju katarsko-egipatskog prijedloga o prekidu vatre u Gazi, izraelski ratni kabinet odlučio je nastaviti operaciju u Rafahu kako bi izvršio, kako je naveo, "vojni pritisak na Hamas kako bi napredovali u oslobađanju talaca i drugim ratnim ciljevima.”
Izraelska vojska izdala je hitnu naredbu za evakuaciju Palestinaca u istočnim četvrtima Rafaha i pozvala ih da se presele u grad al-Mawasi na jugu Gaze.
Rafah je dom za više od 1,5 miliona raseljenih Palestinaca koji su se sklonili od rata koji je pokrenuo Izrael nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno skoro 1.200 ljudi.
Od tada je u izraelskim napadima ubijeno više od 34.700 Palestinaca, uglavnom žena i djece, te je izazvana humanitarna katastrofa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.