open-navfaktor-logo
search
Potraga za predsjednikom Raisijem
EU aktivirala brzi sistem mapiranja: Turski AFAD u Iran šalje helikopter za potragu i spašavanje u noćnim uvjetima
AUTOR: Anadolu Agency
19.05.2024. u 19:31
get url
text
Akcija spašavanja je u toku
Akcija spašavanja je u toku
21:08 Turska agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) objavila je u nedjelju da Turska šalje helikopter za potragu i spašavanje u noćnim uvjetima vida i 32 spasioca na zahtjev Irana, javlja Anadolu.
- Iran je zatražio helikopter za noćnu potragu i spašavanje od Turske preko turskog Ministarstva vanjskih poslova - objavila je agencija na društvenoj mreži X.
Dodaje se da su 32 planinara za traganje i spašavanje iz ogranaka Van i Erzurum AFAD-a i šest vozila su na putu ka tom području.
- Također, 15 pripadnika osoblja za traganje i spašavanje na planinama iz Ankare, Diyarbakira i Konye je u pripravnosti - navela je agencija i dodala da pomno prati dalji razvoj situacije.
21:06 Evropska unija potvrdila je da je aktivirala Copernicus, brzi sistem mapiranja, da pomogne u potrazi za srušenim helikopterom u kojem je bio predsjednik Irana Ebrahim Raisi. Sistem Copernicus producira mape na osnovu fotografija dobijenih sa satelita.
20:51 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u nedjelju da Turska pomno prati pad helikoptera u kojem je učestvovao iranski predsjednik Ebrahim Raisi, u koordinaciji s iranskim vlastima i da je spremna pružiti pomoć po potrebi, javlja Anadolu.
- Duboko nas rastužuje helikopterska nesreća predsjednika Irana, mog dragog brata gospodina Ebrahima Raisija, i njegove delegacije - naveo je Erdogan na društvenoj mreži X.
On je dodao:"Kao Republika Turska, želimo izraziti da pomno pratimo situaciju i da smo u punom kontaktu i koordinaciji sa iranskim vlastima. Spremni smo pružiti svaku neophodnu pomoć. U ime svoje nacije, prenosim najbolje želje našem susjedu, prijatelju i bratu iranskom narodu i vladi. Nadam se da ću što prije čuti pozitivne vijesti o gospodinu Raisiju i njegovoj delegaciji - naglasio je Erdogan.
20:01 Turska s tugom prati razvoj događaja u vezi s padom helikoptera u kojoj je učestvovao iranski predsjednik Ebrahim Raisi, saopštilo je u nedjelju tursko Ministarstvo vanjskih poslova, javlja Anadolu.
- Nadamo se da su iranski predsjednik Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i drugi iranski zvaničnici sigurni i zdravi. Upućujemo naše najbolje želje bratskom narodu Irana - saopćilo je Ministarstvo na društvenoj mreži X.
Dodaje se da je mobilizirana sva potrebna podrška za operacije potrage i spašavanja.
19:43 Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei oglasio se prvi put nakon vijesti da je iranski predsjednik doživio helikoptersku nesreću, javlja BBC.
On je poručio da se iransci trebaju moliti za Rasisijevo zdravlje, javila je državna televizija IRIB.
- Narod Irana ne treba brinuti, neće biti zatoja u obavljanju državnih poslova - poručio je Khamnei.
19:31 Američki State Department objavio je u nedjelju da pomno prati razvoj događaja u vezi sa nesrećom helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je kako se navodi izvršio "tvrdo slijetanje", javlja Anadolu.
- Pomno pratimo izvještaje o mogućem tvrdom slijetanju helikoptera u Iranu sa iranskim predsjednikom i ministrom vanjskih poslova. U ovom trenutku nemamo više komentara - rekao je portparol američkog State Departmenta.
Nesreća se dogodila dok je helikopter prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku sa ceremonije otvaranja brane na granici Azerbejdžana i Irana. Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashem.
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog prinudnog slijetanja helikoptera u kojem su bili Raisi i njegova delegacija.
- Danas, nakon sastanka sa predsjednikom Islamske Republike Iran Ibrahimom Raisijem, ozbiljno smo zabrinuti zbog vijesti da je helikopter u kojem je bila visoka delegacija prinudno sletio - naveo je Aliyev na društvenoj X i dodao da je Azerbejdžan spreman pružiti svaku vrstu podrške.
Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani ponudio je u nedjelju pomoć Iranu u vezi sa nesrećom helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, koji je navodno izvršio "tvrdo slijetanje", javlja Anadolu.
- Sudani je izdao direktive ministarstvu unutrašnjih poslova, iračkom Crvenom polumjesecu i drugim relevantnim vlastima da predoče sve raspoložive resurse Islamskoj Republici Iran za pomoć u potrazi za avionom iranskog predsjednika - rekao je portparol vlade Basim al-Awadi u izjavu koju je objavila državna novinska agencija INA.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.