open-navfaktor-logo
search
Traže povećanje satnice na 3,45 KM
Radnici u zdravstvu KS prije 15-ak dana zatražili veće plaće: Stigao odgovor od ministra Hasanovića
Ovo znači da idemo u pregovore sa Vladom KS za izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora, a pregovori znače i da bismo mogli postići ono što tražimo, kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
AUTOR: A. S.
06.05.2024. u 14:02
get url
text
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, na čijem čelu je dr. Enis Hasanović, uputit će materijal prema Vladi KS da se na jednoj od narednih sjednica imenuje pregovarački tim koji će sa predstavnicima Sindikata radnika u zdravstvu KS pregovarati o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS.
Kazao nam je to Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, navodeći kako su jutros od Ministarstva zdravstva KS dobili dokument u kojem ih o tome informišu.
Uslijedilo je ovo nakon što je Sindikat radnika u zdravstvu KS prije 15-ak dana prema Vladi KS i resornom ministarstvu uputilo prijedlog za izmjenu i dopunu postojećeg kolektivnog ugovora sa rokom od 30 dana da se očituju.
- Ovo znači da idemo u pregovore sa Vladom KS za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora, a pregovori znače i da bismo mogli postići ono što tražimo - navodi Sadiković ističući da radnici u zdravstvu KS, njih oko 3.500, ne odustaju od svojih zahtjeva.
FOTO: FAKTOR
Ono što uposleni u zdravstvu traže su: povećanje neto satnice sa 3,07 na 3,45 KM, linearno povećanje koeficijenta složenosti poslova svih grupa za 0,20, povećanje svih dodataka na plaću za četiri posto, s tim da se za noćni rad predlaže sa najmanje 50 na najmanje 75 posto neto satnice, a za rad u dane sedmičnog odmora, odnosno subotom i nedjeljom, sa najmanje 15 na najmanje 30 posto neto satnice.
Opravdanje za ono što traže radnici u zdravstvu vide u svakodnevnom rastu cijena troškova života, ali i, kako kažu, konstantnom odlasku medicinskog kadra zbog povoljnijih uvjeta koja im se nude u privatni sektoru i državama Evropske unije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.