open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Istraživanje: Erdogan najomiljeniji lider u većini zemalja zapadnog Balkana
AUTOR: Anadolija
17.05.2024. u 09:48
get url
text
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Istraživanje provedeno u zemljama zapadnog Balkana, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Kosovu pokazalo je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vođa kojeg građani regije najviše cijene.
Regionalno istraživanje proveo je Međunarodni republikanski institut (IRI), a građanima su prostavljena pitanja "Koje je najvažnije pitanje sa kojim se vaša zemlja danas suočava?", "Koje pitanje bi trebalo da bude glavni prioritet Vlade u vašoj državi?", te "O kojima od navedenih svjetskih i regionalnih lidera imate pozitivno mišljenje?"
Većina građana koji su učestvovali u anketi navela je da su najvažniji problemi sa kojim se suočava njihova država i najvažniji prioritet za rješavanje Vlade "ekonomski uvjeti i troškovi života".
FOTO: AA
Kada je riječ o stranim liderima, u četiri zemlje, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, najpopularniji strani lider je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok je na Kosovu i u Srbiji među tri najpopularnija strana lidera.
U Albaniji je 71 posto anketiranih građana navelo da imaju pozitivno mišljenje o predsjedniku Erdoganu, američki predsjednik Joe Biden je na drugom mjestu sa 64 posto, a kineski predsjednik Xi Jinping na trećem sa 14 posto.
U Bosni i Hercegovini je 61 posto učesnika u anketi kazalo da ima pozitivno mišljenje o Erdoganu, dok su ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Biden i kineski predsjednik Xi ostali na po 37 posto.
U Crnoj Gori, Erdogan je bio na prvom mjestu sa 56 posto, Putin na drugom sa 50 posto, a Xi na trećem sa 46 posto.
U Sjevernoj Makedoniji, Erdogan je ponovo bio na prvom mjestu kao lider koji se najviše cijeni sa 66 posto, a slijede ga Putin sa 49 posto, Biden sa 37 posto i Xi sa 35 posto.
Najomiljeniji strani lider u Srbiji je Putin sa 80 posto, Xi je na drugom mjestu sa 73 posto, a predsjednik Erdogan na trećem sa 41 posto.
Na Kosovu je Biden na prvom mjestu na listi lidera sa 85 posto, dok je Erdogan na drugom mjestu sa 82 posto.
U istraživanju je učestvovalo 1.216 osoba iz Albanije, 1.225 iz Bosne i Hercegovine, 1.220 iz Sjeverne Makedonije, 1.036 iz Crne Gore, 1.238 iz Srbije i 1.203 sa Kosova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.