open-navfaktor-logo
search
Univerzitet Kalifornije u Berkeleyu
Policija u SAD-u razbila propalestinski protest, uhapsila desetak studenata
AUTOR: Anadolija
17.05.2024. u 11:33
get url
text
FOTO: AA
Policija je u četvrtak razbila propalestinski studentski protest i uhapsila desetak demonstranata koji su zauzeli napuštenu zgradu na Univerzitetu Kalifornije (UC) u Berkeleyu.
Policajci su očistili dvoranu Anna Head Alumnae na UC Berkeley, koju su demonstranti zauzeli u srijedu popodne.
Studenti na univerzitetima širom svijeta okupljaju se u kampusima na demonstracijama protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, a prvi takvi protesti su počeli prošlog mjeseca na Univerzitetu Columbia u New Yorku.
Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.
Najmanje 35.233 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.100 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.
Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.