open-navfaktor-logo
search
Potez Beograda
Uljarević: Amandmani na Rezoluciju pisani van Crne Gore, trebaju da pokažu lojalnost vlasti Vučiću
AUTOR: Pobjeda.me
06.05.2024. u 16:52
get url
text
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević
FOTO: Pobjeda.me
Vlada Crne Gore planira uvesti dva amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se uskoro glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.
Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, kaže da je to pokazatelj da vlasti u Podgorici nisu u stanju da pruže otpor Beogradu, odnosno Aleksandru Vučiću.
Ona je navela da još uvijek nije jasan stav ove zemlje po pitanju rezolucije. Upravo je Centar za građansko obrazovanje jedna od stotinu nevladinih organizacija koje su inicirale da Crna Gora bude kosponzor rezolucije.
- Žalosno je da je ikome u vladi ovo pitanje dilema - rekla je Uljarević za Novu.rs te dodala:
- Potom smo iz medija saznali da je premijer na jednoj panel diskusiji u Njemačkoj najavio da će podržati, ali ne i konsponzorisati.
Navodi da su poruke koje su dobijali da su to "pitanja iz prošlosti kojima vlada ne želi da se bavi".
- Sada imamo drugačiji zaokret i ova diplomatska misija Vlade Crne Gore pokazuje da ona nema rezistenciju u odnosu na Beograd, odnosno na Vučića primarno i da nemamo progresivne vlasti, koje mogu da budu na jasnoj liniji, bez utjecaja nacionalista - pojasnila je Uljarević, prenosi Pobjeda.
Na pitanje da li se ovo gleda kao potez Beograda, odgovara:
- U većinskoj javnosti da, i mislim i na onu koja je bila protiv rezolucije, oličena u koalicionim partnerima premijera - odgovorila je.
Kako pojašnjava, stiče se dojam da crnogorska vlada nije ni pročitala rezoluciju jer oni predloženi amandmani adresiraju nešto što ne postoji.
- Nemamo kolektivnu krivicu, to je narativ koji Vučić šalje. U rezoluciji imamo pozivanje na osam pravosnažnih i osuđujućih presuda Haškog tribunala koji individualiziraju krivicu. Pitanje Dejtona nije nešto što se adresira u rezoluciji. Ovi amandmani su, po mom sudu, pisani van Crne Gore, te trebaju da ukažu da su crnogorske vlasti lojalne Vučiću - smatra Uljarević.
Smatra da ovakve stvari ne mogu doprinijeti smirivanju tenzija u regionu.
Koalicija NVO je u pismu upućenom danas premijeru Milojku Spajiću od njega zahtijevala da se izjasni predlaže li Vlada Crne Gore amandmane na Rezoluciju o Srebrenici, i ako da, da objavi i argumentovano obrazloži tekst tih amandmana.
- Neprihvatljivo je u ozbiljnoj demokratskoj državi da, istovremeno, ministar inostranih poslova iz premijerove partije (Pokret Evropa sad!) odbacuje navode medija o amandmanima kao nezvanične informacije, a da sa druge strane, poslanica iste partije o njima govori kao o već svršenoj stvari - navodi se u saopćenju koalicija NVO.
Posebno zahtijevaju od premijera Spajića da prilikom izjašnjavanja o eventualnim amandmanima saopći i da li će Crna Gora, uz njih, kosponzorisati rezoluciju o Srebrenici ili neće, i ako neće zbog čega neće, te da li se, na bilo koji način dovodi u pitanje glasanje Crne Gore o rezoluciji u slučaju da amandmani ne budu usvojeni.
Do danas je ukupno 106 NVO i više od 350 građana i građanki Crne Gore, među kojima su većinom javne ličnosti, potpisalo inicijativu da Crna Gora kosponzoriše UN rezoluciju, smatrajući to dostojnim izrazom poštovanja prema žrtvama srebreničkog genocida i odgovornim odnosom prema budućnosti.
Potpisinici ove inicijative su:
Jovana Marović, Savjetodavna grupa „Balkan u Evropi“ (BiEPAG)
Dina Bajramspahić, građanska aktivistkinja
Tea Gorjanc Prelević, Akcija za ljudska prava
Daliborka Uljarević, Centar za građansko obrazovanje
Ljupka Kovačević, Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA
Maja Raičević, Centar za ženska prava
Milka Tadić Mijović, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore
Milica Kovačević, Centar za demokratsku tranziciju
Zorana Marković, Centar za razvoj nevladinih organizacija
Velija Murić, Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava
Olivera Nikolić, Institut za medije
Ivana Vujović, Juventas
Aida Perović, Prima
Jovan Ulićević, Spektra
Demir Ličina, Udruženje Štrpci - Protiv zaborava
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.