open-navfaktor-logo
search
Heroina Fadila
Žuta je imala srce bosansko, majka je saznala da je poginula slušajući pjesmu o njoj
Ona je bila prava bosanska heroina, naša ljepotica, pa nije tek tako Hanka Paldum otpjevala pjesmu o njoj jer stvarno je imala pravo bosansko srce, rekao je Nusret Aganović Aga
18.09.2019. u 07:54
get url
text

Na današnji dan, 18. septembra 1992. godine, teško je ranjena Fadila Odžaković Žuta, jedna od heroina odbrane Sarajeva protiv srpskog agresora. U bolnici je preminula dva dana kasnije. Odžaković je ranjena na lokalitetu Žuči, Orlića, strateških kota za odbranu Sarajeva. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", a 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Pola muškaraca u njenoj četi nije imalo srce kao ona

- Iako je bila sanitet, Fadila je bila na prvoj borbenoj liniji zajedno sa saborcima u akciji. Nije bila pozadina, već zajedno s njima išla rame uz rame. To je bila jedna neustrašiva djevojka. Imala je toliko srce, ma pola muškaraca u toj njenoj četi nije imalo srce kao ona. Bodrila je svoje saborce, isticala se kada su 18. septembra četnici sa živim štitom napali naše linije odbrane - priča nam Nusret Aganović Aga, predsjednik Udruženja Prve slavne - 111. viteške brigade, koji je lično poznavao Odžaković.

Kaže da je Fadila pogođena gelerima granate.

- Teško je ranjena kada je previjala jednog od boraca na prvoj liniji. Izgubila je bitku za život u bolnici dva dana kasnije. Ona je bila prava bosanska heroina, naša ljepotica, pa nije tek tako Hanka Paldum otpjevala pjesmu o njoj jer stvarno je imala pravo bosansko srce. Preselila je u 34. godini - ispričao nam je Aganović.

Kaže da je Fadila imala majku i brata.

- Majka joj više nije među živima, a brat se vratio u jedno selo kod Čajniča. Fadila je živjela u ratu u sarajevskom naselju Velešići, a majka joj je iz Čajniča morala izbjeći u Goražde. Majka je saznala kada je slušala pjesmu o Fadili, da joj je dijete poginulo. Tada su veze bile pokidane, komunikacije su bile otežane - priča nam Aganović.

Čas historije na mjestu ranjavanja

Naglašava da će i danas, kao i svakog 18. septembra, borci posjetiti mezar Fadile Odžaković Žute, kao i drugih saboraca koji su poginuli u borbama na Orliću (brdo Žuč) i položiti cvijeće, a obići će i mjesto ranjavanja bosanske heroine sa 40 učenika, gdje će se održati čas historije.

Podsjećamo, tog 18. septembra 1992. godine agresor je na prostoru Žuči – Orlića otpočeo napad sa upotrebom živog štita na linije odbrane 1. mehanizovane brigade i združenih Vogošćanskih odreda. Taj događaj, datum i ličnosti, u historiji odbrane Orlića, grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine, ostat će zabilježen krupnim slovima. Samo 18. septembra svoje živote dalo je 12 boraca, dok je 68 teže ili lakše ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.