open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Danas sjednica Komsije za izbor i imenovanje, veliko interesovanje zastupnika, hoće li se glasati za Vukoju?
Opozicija u Parlamentu FBiH se oštro protivi da na glasanje u Zastupnički ide ime samo jednog kandidata a za što se zalaže "Trojka" i HDZ
AUTOR: E.D.-Š.
20.05.2024. u 09:00
get url
text
Mladen Bošković predsjedava Komisijom za izbor  i imenovanje
Mladen Bošković predsjedava Komisijom za izbor i imenovanje
Zbog velikog interesovanja zastupnika za današnju sjednicu Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se raspravljati o kadidatu ili kandidatima za sudiju Ustavnog suda BiH, promjenama u rukovodstvu Zastupničkog doma, sjednica će se održati u mnogo većoj sali od planirane u zgradi Parlamenta FBiH.
Danas će se znati da li na glasanje u Zastupnički dom FBiH ide ime samo jednog kandidata, prvorangiranog Marina Vukoje bliskog HDZ- u bez dana iskustva u pravosuđu ili ide lista uspješnih kandidata.
Svi su iz reda hrvatskog naroda.
Na sjednici bi trebalo i da se predloži novi predsjedavajući Zastupničkog doma FBIH jer je MIrjana Marinković-Lepić (NS) na mjesto predsjedavajuće podnijela ostavku u septembreu prošle godine zbog zdravstvenih razloga.
Opozicija u Parlamentu FBiH se oštro protivi da na glasanje u Zastupnički ide ime samo jednog kandidata a za što se zalaže "Trojka" i HDZ. Lideri NIP-a, SDP-a, Naše stranke ne vide ništa sporno u imenovanju Vukoje na poziciju sudije Ustavnog suda BiH na kojoj bi ostao narednih 20 godina.
Kako bi glatko išlo glasanje na Komisiji za izbor i imenovanje Vukoje promijenjeno je nekoliko članova koji ne bi glasali za Vukoju i to iz DF-a i SBiH-a, dok je Damir Mašić (SDP) nakn toga napustio Komisiju ali na njegovo mjesto je postavljen drugi zastupnik iz SDP-a.

Komisija za izbor i imenovanje

Predsjednik
Mladen Bošković (HDZ, HSS SR,HSS, HSP)
Zamjenik Aner Žuljević (SDP)
Članovi
Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS)
Senad Subašić (SDP)
Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS)
Irfan Durić (NES)
Elzina Pirić (PDA)
Dragan Mioković (Naša stranka)
Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU)
Eldar Čomor (SDA)
Petar Galić (HNP)
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.