open-navfaktor-logo
search
Činjenicama na provokaciju
Memorijalni centar Srebrenica odgovorio Vladi RS-a na njihov upit da odaju počast žrtvama genocida
AUTOR: Faktor
22.05.2024. u 13:28
get url
text
Memorijalni centar Srebrenica Potočari odgovorio Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na njihov upit da posjete ovaj kompleks i odaju počast žrtvama genocida iz jula 1995. godine.
- Imajući u vidu stavove i politiku Vlade RS-a kada je riječ o genocidu u Srebrenici počinjenom nad Bošnjacima "zaštićene zone" UN-a ne možemo osigurati uvjete za ovu posjetu.
Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS-a, insistiraju počast žrtvama iz perioda 1992-1995 mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako i konkretno u Srebrenici, mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS-a ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 ranjeno - navode iz Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.
Podsjećaju i na ostala zvjerstva i ratne zločine koje su počinile vojska i policija RS-a.  
- Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS-a može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici Specijalne brigade policije RS-a ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica. 
Ako su, pak, nestrpljivi i žele to što prije uraditi mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8.000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS-a.
Ako dolaze iz pravca Zvornika, onda predlažemo da to urade u Pilici, u Domu kulture, gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz vatrenog automatskog oružja ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica - ističe se u saopćenju Centra koji potpisuje direktor Emir Suljagić.
Podsjećamo, upravljačke strukture Memorijalnog centra Srebrenica davno su donijeli odluku da negatorima genocida nikada neće biti dozvoljen dolazak u Potočare.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.