open-navfaktor-logo
search
Komentarisao nestanak struje
Ministar Lakić: Za sada je sve pod kontrolom, moramo biti oprezni kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije
Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH smatra da se iz ovakvih situacija mora i treba izvući važna lekcija
AUTOR: Fena
21.06.2024. u 15:16
get url
text
Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vedran Lakić ocijenio je povodom nestanka električne energije u BiH da se radi o preopterećenju mreže.
- Problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje dovelo je do nestanka struje i u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Svi napori usmjereni su ka što skorijem rješavanju navedenog problema i povratku električne energije u domove - kaže Lakić.
U pogon se, kaže, vraćaju federalne termoelektrane i hidroelektrane.
- Najbitnije je da vraćamo u pogon termoelektrane i hidroelektrane i pozdravljam sve napore koje elektrodistributivna preduzeća ulažu kako bi se čim prije normalizovala distribucija električne energije.
Sistem se polako vraća. Struja je puštena u Tuzli, Kaknju, Banja Luci, a polako se vraća i u sarajevska naselja. Moramo biti oprezni i sve uraditi polako kako ne bi izazvali novi kolaps i veće havarije. Za sada je sve pod kontrolom - naglasio je ministar.
Smatra da se iz ovakvih situacija mora i treba izvući važna lekcija.
- Ovo nam je prilika da shvatimo koliko nam je bitan sistem i trebamo raditi na njegovom unaprijeđenju - navodi se u Lakićevoj izjavi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.