open-navfaktor-logo
search
Donosimo detalje
SDA, DF i SBiH dogovorili zajednički nastup na Lokalnim izborima: Ko predlaže načelnika u kojoj općini?
AUTOR: A. G. -Z. i M. M.
12.06.2024. u 16:31
get url
text
Sranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) dogovorili su zajednički nastup u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima, potvrđeno je za Faktor. Dogovor se odnosi na međusobnu podršku kandidatima za načelnike općina.
Ovaj dogovor je rezultat višesedmičnih razgovora između kantonalnih delegacija ovih stranaka.
- Postigli smo dogovor na fonu da ona stranka koja kandiduje svoje načelnike, druga neće. Koncept je jedan kandidat, liste odvojene. Svi kandidati će biti javnost biti predstavljeni na press-konferenciji u petak- kazao je za Faktor predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH-a u KS Almir Bečarević. 
Dodao je da je Stranka za BiH zadovoljna postignutim dogovorom.
- To je ono što smo od početka zagovarali, posebno u dijelu onoga što ćemo mi kandidovati u općinama u Kantonu Sarajevo - rekao je Bečarević. 
Također, kako saznajemo SDA će sutra održati sjednicu Kantonalnog odbora na kojoj bi ova stranka trebala dodatno "posložiti stvari". 
Kako nezvanično saznajemo, oko eventualne pozicije gradonačelnika na današnjem sastanku nije ništa dogovarano, već je zaključeno da će se u vezi sa imenom razgovarati nakon izbora kad se analiziraju rezultati. Odranije je poznato da SDA gradonačelničku poziciju želi za Faruka Kapidžića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u KS.
Načelno je dogovoreno da Stranka za Bosnu i Hercegovinu izađe sa kandidatima za općine Novi Grad i Novo Sarajevo, Demokratska fronta u Centru, dok će se za načelničke pozicije u Starom Gradu, na Ilidži, Hadžićima, Trnovu, Vogošći i Ilijašu kandidirati članovi Stranke demokratske akcije.
Spominjana su i imena kandidata, a radi se uglavnom o ljudima čija imena su i ranije spominjana u javnosti, odnosno Novi Grad - Semir Efendić (SBiH), Novo Sarajevo - Muamer Bandić (SBiH), Centar - Denis Gratz (DF), Stari Grad - Dženan Selimbegović (SDA), Ilidža - Samir Lokvančić (SDA), Hadžići - Eldar Čomor (SDA), Vogošća - Migdad Hasanović (SDA), Trnovo - Ibro Berilo (SDA), te Ilijaš - Nermin Hodžić (SDA).
Situacija je specifična u Starom Gradu, gdje je, kao što je poznato, DF na vanrednim izborima nakon smjene bivšeg gradonačelnika Ibrahima Hadžibajrića podržao kandidata SDP-a Irfana Čengića, koji se za ovu poziciju borio protiv SDA-ovog Dženana Selimbegovića. Da li će DF i na oktobarskim izborima podržavati Čengića, vjerovatno će biti razjašnjeno u narednim danima. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.