navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bio je očaran

Morgan Freeman otkriva koji ga je glumac naučio "jednoj od najvećih lekcija"

AUTOR: Faktor/Film Freak Central
Objavljeno: 07.06.2024. u 21:17
get url
text
Morgan Freeman jedno je od najprepoznatljivijih lica (i glasova) Hollywooda. Glumac je postao poznat 1980-ih, ali je u industriji zabave od 60-ih.
Tokom 70-ih, Freeman se pojavljivao u raznim televizijskim emisijama i filmovima, ali ništa u čemu je glumio nije mu donijelo veće priznanje u Hollywoodu. Tek u kasnim 80-ima glumac je počeo zarađivati više pohvala kritike, preuzimajući uloge koje su bile drugačije od onih koje je navikao igrati. Street Smart iz 1987. bio je prekretnica za zvijezdu koja je za svoju ulogu zaradila nominaciju za Oscara.
Freemanov naporan rad više se nego isplatio, ali ne bi bio tu gdje jeste da nije proučavao one glumce koje smatra velikim. Da bi postao vješt glumac, Freeman je analizirao šta je njegove omiljene izvedbe činilo tako sjajnim, te je pokušavao svoja otkrića prenijeti u vlastiti pristup glumi.
Jedna od njegovih najdražih izvedbi koja ga je inspirirala, bila je ona u kojoj je Anthony Hopkins portretirao gospodina Jamesa Stevensa u filmu "The Remains of the Day".
Kada je Freeman gledao film, bio je očaran Hopkinsovom izvedbom te je otkrio kako ga je inspirirala. Istaknuo je da je "mirnoću" učio od Josea Ferrera, ali i od Hopkinsa.
- To je ono što učim od velikih glumaca s kojima radim: mirnoća. To je sve, ali to je najteže. Jedan glumac od kojeg sam to naučio bio je Anthony Hopkins. Rekao sam mu da je ta izvedba bila jedna od velikih lekcija za mene kao glumca - otkrio je za Film Freak Central.