navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspon Skywalkera

Nije ispunio očekivanja: Kritičari se obrušili na posljednji nastavak "Ratova zvijezda"

Znalci, međutim, ne očekuju da će loše kritike smanjiti želju da se pogleda film, koji je jučer krenuo sa svjetskom distribucijom

Objavljeno: 19.12.2019. u 18:19
get url
text

"Uspon Skywalkera" trebao je biti sjajan završetak priče o Ratovima zvijezda, filmskog serijala dugog 42 godine, ali po mnogim kritičarima film u tome nije uspio.

Povratak reditelja J. J. Abramsa toj svemirskoj sagi ocijenjen je kao neoriginalan.

Kritičari tvrde da je završetak skrojen tako da podilazi okorjelim fanovima.

Na stranici Rotten Tomatoes dobio je samo 59 posto pozitivnih ocjena, što je najgore za neki film iz serijala od „Fantomske prijetnje“ koji se inače smatra najgorim od njih devet.

U The Los Angeles Times film je nazvan "kukavičkim" s "jeftinim obratima".

- U želji da nikoga ne uvrijedi, ispao je kao da su ga radili fanovi, a ne profesionalni filmaši - dodaje časopis Time.

The Hollywood Reporter piše da je Abrams napravio film po načelu "više je više", što gledaocima ostavlja "napuhanog zbog previše različitih jela s čudnim sastojcima".

Prethodni film, "Posljednji Jedi" bio je eksperimentalan i oduševio je kritičare, ali ga je zato, jer je poremetio neke dogme Ratova zvijezda, na nož dočekala glasna manjina tvrdokornih fanova.

Naravno, ima i pozitivnih kritika. Variety piše da se radi o "najelegantnijoj i najemotivnijoj" epizodi Ratova zvijezda od "Imperij uzvraća udarac" iz 80-ih godina.

Daily Telegraph dodaje „da našim junacima daje kraj kakav zaslužuju“, a CNN piše da je Abrams snimio "film za one koji ga najviše vole".

New York Times napisao je da je Abrams "najuporniji B student u popularnoj kulturi".

Znalci, međutim, ne očekuju da će loše kritike smanjiti želju da se pogleda film, koji je jučer krenuo sa svjetskom distribucijom, i pretpostavljaju da bi predstojeći vikend mogao zaraditi između 200 i 225 miliona dolara na blagajnama u SAD-u i Kanadi, a to bi bilo među najboljim otvaranjima u historiji filma.