navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prestižna nagrada

Ova tri filmska hita osvojila su najviše Oscara u historiji

Pred nama je 96. dodjela nagrada Oscar, sve je spremno za svečanost, i tom prilikom podsjetit ćemo vas koji su filmovi osvojili najviše zlatnih kipića u historiji.

Objavljeno: 10.03.2024. u 16:34
get url
text
Prvo mjesto dijele čak tri filma koja su osvojila svaki po 11 Oscara.
Gospodar prstenova: Povratak kralja
Film Petera Jacksona iz 2003, koji zaključuje istoimenu filmsku trilogiju, bio je nominiran u 11 od 17 kategorija. Između ostalog, osvojio je Oscara za najbolji film i tako postao prvi fantastični film koji je dobio tu nagradu.
Titanic
Film iz 1997. Jamesa Camerona bio je nominiran u 14 kategorija, a pobijedio je u njih 11, i to za najbolji film, reditelja, kameru, scenografiju, kostimografiju, zvuk, zvučne efekte, specijalne efekte, montažu, muziku i pjesmu.
Međutim, nagrada je izmakla glavnoj glumici Kate Winslet, dok Leonardo DiCaprio nije bio ni nominiran za najbolju glavnu mušku ulogu, kao ni James Cameron za originalni scenarij.
Ben-Hur
Historijski epski filmski spektakl iz 1959. godine bio je nominiran u 12 kategorija i osvojio je 11 Oscara, no izmakla mu je nagrada za najbolji adaptirani scenarij.
Među osvojenim nagradama nalaze se one za najbolji film, reditelja, glavnoga glumca, sporednoga glumca te kostimografiju, a zanimljivo je kako je Ben-Hur držao rekord po broju osvojenih Oscara sve do 1997. godine, kada ga je dostigao film "Titanic".
Hoće li Oppenheimer ući u historiju?
Podsjetimo, najveći favorit ovogodišnjih Oscara je film "Oppenheimer" Christophera Nolana koji je nominiran u čak 13 kategorija, a ukoliko ih osvoji sve, ući će u historiju kao film koji je osvojio najviše zlatnih kipića dosad.