navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Slavni oskarovac

Quentin Tarantino kaže da bi svi trebali pogledati ovih pet filmova

AUTOR: Faktor/Collider
Objavljeno: 24.05.2024. u 09:33
get url
text
Dvostruki oskarovac Quentin Tarantino u svojoj knjizi Cinema Speculation iz 2022. godine naveo je neke filmske klasike koje bi svako trebao pogledati barem jednom. Riječ je o filmovima koji su izašli između 1968. i 1981. godine te su ostavili veliki utjecaj na slavnog reditelja. U nastavku donosimo neke od filmova koji su se našli na njegovom popisu.
Bullitt
Neo-noir akcijski triler reditelja Petera Yatesa prati detektiva Franka Bullitta (Steve McQueen) koji lovi grupu mafijaša jer su ubili svjedoka kojeg je trebao zaštititi.
- U cijeloj historiji Hollywooda rijetko koja filmska zvijezda je učinila manje i postigla više nego što je to učinio McQueen s ulogom u ovom filmu. Koliko god McQueen bio sjajan, ovo je uloga po kojoj ga trebamo pamtiti. Jer u ovoj ulozi on pokazuje ono što nije uspjelo ni Newmanu ni Beattyju. A to je sama njegova prisutnost -  piše Tarantino, prenosi Collider.
Daisy Miller
Komedija-drama reditelja Petera Bogdanovicha inspirirana je istoimenom novelom autora Henryja Jamesa. Priča prati mladu američku bogatašicu Daisy Miller (Cybill Shepherd), koja sa svojom majkom i mlađim bratom putuje Evropom.
Tamo upozna Fredericka Winterbournea, američkog džentlmena koji je odrastao u Evropi i koji se premišlja oko veze s Daisy jer se ne ponaša kako priliči dami iz visokog društva.
- Bogdanovichev film je jako smiješan, ali dok dođu do završne špice, gledatelji su ispunjeni tugom - napisao je Tarantino. "Završetak je šokantan i osjećate tugu zbog lika za kojeg niste ni sigurni je li vam se uopće svidio."
Bijeg (The Getaway)
Akcijski triler redatelja Sama Peckinpaha temelji se na istoimenom romanu autora Jima Thompsona. Film prati profesionalnog kriminalca Cartera "Doca" McCoya (Steve McQueen), koji je pušten iz zatvora pod uslovom da će izvesti pljačku banke za korumpiranog moćnika Jacka Beynona (Ben Johnson).
- McQueen ne priča puno kao Doc. To je vrlo intimna izvedba. Mislim da je vrlo uvjerljiva i osjećajna. No, jedna od najvažnijih osobina koje su obilježile Doca je njegova sposobnost da razoruža ljude svojim prizemljenim šarmom - napisao je reditelj Paklenog šunda.
Paklena četvrt (Paradise Alley)
Dvije godine nakon Rockyja, Sylvester Stallone režirao je i napisao sportsku dramu Paklena četvrt. Radnja je smještena u 1940-e i prati tri brata koji žive u siromašnoj njujorškoj četvrti Hell’s Kitchen te se pokušavaju probiti u svijetu hrvanja.
- Ovaj film je Stalloneova vizija i estetika, nefiltrirana, nerazvodnjena i isporučena punom snagom - piše reditelj.
- Bilo bi nevjerovatno vidjeti Stallonea kako režira još jedan film s istom strašću koju je imao kada je snimao Paklenu četvrt. Bilo bi nevjerojatno vidjeti ga kako voli nešto kao što je volio Paklenu četvrt - dodao je.
Bijeg iz Alcatraza (Escape from Alcatraz)
U ovom trileru Dona Siegela, Clint Eastwood utjelovio je pljačkaša banaka i bjegunca Franka Morrisa, koji je završio u Alcatrazu, najstrožem zatvoru u SAD-u. No, to ga nije spriječilo da okupi zatvorske kolege s kojima planira pobjeći iz svog najnovijeg zatvora.
- Bijeg iz Alcatraza, film koji mi se nije svidio kada je izašao, pokazao se kao pravo otkriće kada sam ga ponovno pogledao prije nekoliko godina. Iz kinematografske perspektive, to je najizražajniji film Dona Siegela - objasnio je reditelj.
- Siegel je tokom montaže primijenio cjeloživotne lekcije o domišljatosti, praktičnosti, iskustvu i vještini. Bio je gotovo jednako tih kao Eastwoodov lik Frank Morris, jer je preferirao koristiti montažu umjesto ekspozicijskih dijaloga kako bi nešto ilustrirao - dodao je.
Ostale filmove s Tarantinovog popisa možete vidjeti ovdje.
POVEZANO