navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U 97. godini

Umro jedan od najvećih reditelja s naših prostora Veljko Bulajić, režirao i "Bitku na Neretvi"

AUTOR: Večernji list/Faktor
Objavljeno: 03.04.2024. u 09:49
get url
text
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL / Veljko Bulajić
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL / Veljko Bulajić
U 97. godini umro je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja s naših prostora koji je trajno oblikovao kinematografiju bivše Jugoslavije.
Vijest o smrti Bulajića potvrdili su članovi porodice za Večernji list.
Bulajić je najpoznatiji po partizanskim epopejama "Kozara" iz 1962, "Bitka na Neretvi" iz 1969. kao i "Veliki transport" iz 1983. godine.
Dobitnik je nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiu, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge. Nagrađen je s nekoliko Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i nauku nominirala je njegov film "Bitka na Neretvi" za Oscara.
Reditelj Veljko Bulajić rođen je u mjestašcu Vilusi (Crna Gora) na pola puta od Trebinja do Nikšića, 22. marta 1928. Sa roditeljima, ocem Miljkom i majkom Ljubicom te braćom Đorđem i Stevanom je do izbijanja Drugog svjetskog rata boravio u Sarajevu, a onda su se vratili u rodne Viluse i već 13. jula 1941. godine pridružili ustanicima koji su se borili protiv okupatora i narodnih izdajnika. Najstariji brat Đorđe je poginuo u ratu, dok su Stevan i Veljko preživjeli, iako su i oni bili ranjavani.
Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959, asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.
Rediteljsku karijeru započeo je dvama kratkim filmovima: "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.). Prvi dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" (o poslijeratnim migracijama stanovništva) realizirao je 1959. godine. Djelo je nagrađeno s dvije Zlatne arene i nagradama Slavica i Jelen u Puli, te Nagradom grada Zagreba.
Bulajić je autor čiji su filmovi postigli najveći uspjeh kod domaćih i stranih gledatelja. "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Atentat u Sarajevu" zajedno s "Bitkom na Neretvi" na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji. Navedena četiri filma prikazivani su u mnogim državama, što su jugoslavenske vlasti poticale iz političkih i ideoloških razloga. No njegovi filmovi su donosili velike zarade.