Teško je zamisliti jesensku kuhinju bez opojnih mirisa i okusa sočnih tikvi One su vrlo fleksibilna namirnica koje se može iskoristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Mi vam donosimo recept za neodoljivi cheesecake s pireom od pečenih tikvi.
Ako uspijete pronaći već gotov pire od tikvi za ovaj recept trebat će vam nešto kraće vremena. Ako ne možete, ne brinite. Pire se vrlo lako priprema od pečene tikve.
Dovoljno je svježu tikvu prepoloviti, ukloniti košpice, a površinu ploda izrezati nožem na nekoliko mjesta. Tikvu potom stavite na lim za pečenje te u prethodno zagrijanu peć na 180 stepeni te pecite od pola sata do sat – sve dok "meso" tikve ne omekša.
Pečena tikva lagano će se odvojiti od kore – viljuškom zdrobite mekani plod u pire i upotrijebite u receptu.
Za podlogu ovog cheesecakea iskoristite omiljene čajne keksiće – upotrijebite možete one s okusom vanilije, kakaa, pa čak i od đumbira.
Recept za cheesecake sa tikvom:
150 g smrvljenih čajnih keksa po želji
75 g rastopljenog maslaca
450 g sirnog namaza (sa sobne temperature)
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
1 čajna kašičica cimeta u prahu
½ čajne kašičice muškatnog oraščića u prahu
Priprema cheesecakea od tikve:
Pripremite podlogu: čajne kekse sameljite u prah i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Trebali biste dobiti smjesu nalik na mokar pijesak. Dobivenu smjesu utisnite u kalup promjera 20 centimetara koji ste prethodno malo namastili ili obložili papirom za pečenje.
Mikserom umutite vrhnje u šlag. Stavite sa strane.
U drugoj zdjeli izmiksajte sirni namaz sa šećerom dok ne dobijte laganu jednoličnu kremu.
Dodajte pire od bundeva, cimet u prahu, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.
Ručno umiješajte šlag u kremu na bazi sira i bundeve.
Dobivenu smjesu premažite preko podloge i stavite u frižider na barem četiri sata ili tokom noći.
Cheesecake s bundevom poslužite s nešto dodatnog šlaga.