Iako se paprika može činiti kao obično, svakodnevno povrće koje nosi posebne čari u jesen kada iz mnogih domova dopire miris pečene paprike, naučnicima je posebno zanimljiva jer je prava riznica fitokemikalija i antioksidansa. Poznato je da sadrži visoke koncentracije vitamina A i C. Ovaj put naš fokus je na paprikama rogama.
One se najčešće se koriste za pečenje i pripremu salate, a u sebi skriva bogatstvo vitamina i minerala potrebnih čovjekovom organizmu. Vjerovatno niste znali, ali paprika roga u sebi sadrži elemente koji na ljudski organizam djeluju kao antidepresiv, diuretik i antiseptik. Povoljno utječe na cijeli imunološki sistem, bubrege i crijeva.
U paprikama rogama mnogo je više vitamina C nego u limunu ili narančama.
Salata od pečenih paprika roga
Kilogram paprika operite i posušite a potom stavite u tepsiju i ispecite ih bez ulja. Kad se ispeku pokriti ih dobro folijom da se potpare, a zatim ih oguliti. U zdjelu stavljati red paprika, pa posoliti, a potom dodati sitno isjeckan bijeli luk, pa preliti malo sircetom i sve tako dok god imate paprika i salata je spremna.