navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Poslastica koja će se svidjeti svima

Galetta s jagodama, desert kao stvoren za proljetne dane

Pazite i gledajte kada je pečeno - tijesto treba biti keksaste strukture, a voće mehko

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 31.05.2024. u 07:55
get url
text
Sezona jagoda uveliko traje, pa je pravo vrijeme za recepte s ovim slasnim plodovima.
S jagodama možete pripremiti svašta, od ukusnih džemova i kompota, do sladoleda, krema, kolača, torti.
Ovog puta predlažemo da pripremite galettu, a glavna namirnica su - jagode.
Potrebni sastojci za pripremu tijesta: 300 g brašna (pola glatko, pola oštro), prstohvat soli, dvije kašike šećera u prahu, naribana korica jednog limuna, vanilija šećer, 150 g maslaca, jedno jaje, po potrebi nekoliko kašika hladne vode.
Postupak pripreme:
Brašno, so, šećer i koricu pomiješajte, pa njima dodajte hladan maslac narezan na kockice. Rukama izradite tijesto u mrvice hljeba. Tome dodajte razmućeno jaje. Brzo povežite, ako nije kompaktno do kraja, onda dodajte malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljajte na pobrašnjenom papiru za pečenje, pa sve skupa premjestite na pleh za pečenje.
Premaz: dvije-tri kašike pekmeza ili džema po izboru.
Tijesto premažite pekmezom (može od jagoda), ali premažite tako da sa svake strane bude oko dva centimetra slobodnog tijesta (to će biti preklop). Tako pripremljeno tijesto ostavite sa strane, a uključite rernu da se grije.
Fil: jedan kg jagoda, šećera po želji, limun sok i korica, malo vanilija šećera, tri-četiri kašike gustina.
Postupak pripreme:
Jagode dobro operite, odrežite im zeleni dio i izrežite ih na komade srednje veličine. Jagodama dodajte šećer, začine i gustin i sve dobro promiješajte. Složite ih po tijestu - po onom dijelu premazanom pekmezom. Čiste krajeve premotajte preko voća kao paketić i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Pazite i gledajte kada je pečeno - tijesto treba biti keksaste strukture, a voće mehko.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO