navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ukusno i hrskavo

Hit slatkiš sa društvenih mreža: Donosimo recept za Dubai čokoladu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 26.09.2024. u 21:41
get url
text
FOTO: Screenshot/TikTok - mariavehera257
Još jedan trend koji je odjeknuo širom društvenih platformi je priprema ukusne poslastice – Dubai čokolade.
Hrskava je, slatka i punjena kremom od pistacija, a vrlo jednostavno i brzo se pravi. Ova poslastica, rođena u čuvenoj slastičarnici The Fix iz Dubaija, zahvaljujući TikToku postala je prava zvijezda.

Sastojci

  • 60 g krema od pistacija
  • 1 kašika tahinija
  • 350 ml isjeckanog kadaif tijesta
  • 3 kašike neslanog putera
  • 450 g otopljene mliječne čokolade
  • @mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук - mariavehera257
    Priprema
    Rastopite polovinu mliječne čokolade u posudi za paru ili mikrovalnoj. Ako želite da postignete da bude čvrsta kada se čokolada stegne, tempirajte da ne pređe 30 stepeni. Provjerite temperaturu termometrom. Kada se čokolada otopi, sipajte je u kalupe za čokoladice i pustite da višak okapa u zdjelu. Njega možete ponovo da otopite za gornji sloj.
    Stavite kalup napunjen čokoladom u frižider da se stegne. U međuvremenu napravite fil. Isjeckajte filo tijesto i stavite ga u tavu sa otopljenim puterom na srednjoj vatri. Miješajte dok isjeckani filo ne postane zlatne boje i hrskav.
    Hrskave komadiće filo tijesta stavite u veliku zdjelu i pomiješajte sa kremom od tahinija i pistacija.
    Kada se čokolada stegne, izvadite je iz frižidera i premažite sloj fila od pistacije. Ostavite mali rub prazan na ivicama kako kasnije čokolada ne bi curila. Potom sipajte ostatak otopljene čokolade na vrh. Dobro ga protresite i zagladite, ostružite višak i ostavite ga u frižideru oko sat ili dok se potpuno ne stegne i očvrsne.
    search icon
    prikaži komentare (0)