Ako ste ljubitelj kestena ili još bolje kesten-pirea, evo recepta za roladu koja će vas oduševiti i okusom i izgledom.
Recept i fotografiju poslala nam je Erna Pulić Kawam.
Potrebni sastojci za biskvit: pet jaja, pet kašika kristal šećera, pola kesice praška za pecivo, 250 grama krupno mljevenih lješnika.
Krema: 180 grama omekšalog maslaca, četiri-pet kašika šećera, 500 grama kesten-pirea.
Još je potrebno: 500 slatkog vrhnja za šlag, maline.
Mikserom mutite na najjačoj brzini pet bjelanaca uz povremeno dodavanje pet kašika šećera.
Potom dodajte pola kesice praška za pecivo te tokom mućenja jedno po jedno žumance, a onda i 250 grama krupno mljevenih lješnika.
Biskvit pecite na 180 stepeni. Pečen i ohlađen biksvit zamotajte u kuhinjsku salvetu i stavite u frižider dok pripremate kremu.
Za pripremu kreme dodajte 180 grama omekšalog maslaca koji ćete miksati sa četiri do pet kašika šećera.
Potom dodajte 500 grama kesten-pirea i sve dobro mikserom sjedinite.
Miksajte 500 ml slatkog vrhnja za šlag u kojeg ćete dodati pola fila sa kesten-pireom, a pola ostavite za još jedan premaz po biskvitu.
Prilikom slaganje na biskvit prvo stavite fil od kesten-pirea, friško kuhane maline sa malo šećera, pa na to tanji sloj šlaga.
Sve dobro zarolajte i čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju.
Sutradan cijelu roladu premažite filom od kesten-pirea i šlaga.
Roladu ukrasite o želji. Na fotografiji rolada je ukrašena malinama i borovnicama, a potom prelivena kremom od pistacija.