navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kulinarski kutak

Iskoristite jesenje plodove: Rolada sa kesten-pireom i malinama

Recept i fotografiju poslala nam je Erna Pulić Kawam

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 09.12.2024. u 22:27
get url
text
Ako ste ljubitelj kestena ili još bolje kesten-pirea, evo recepta za roladu koja će vas oduševiti i okusom i izgledom.
Recept i fotografiju poslala nam je Erna Pulić Kawam.
Potrebni sastojci za biskvit: pet jaja, pet kašika kristal šećera, pola kesice praška za pecivo, 250 grama krupno mljevenih lješnika.
Krema: 180 grama omekšalog maslaca, četiri-pet kašika šećera, 500 grama kesten-pirea.
Još je potrebno: 500 slatkog vrhnja za šlag, maline.
Postupak pripreme:
Mikserom mutite na najjačoj brzini pet bjelanaca uz povremeno dodavanje pet kašika šećera.
Potom dodajte pola kesice praška za pecivo te tokom mućenja jedno po jedno žumance, a onda i 250 grama krupno mljevenih lješnika.
Biskvit pecite na 180 stepeni. Pečen i ohlađen biksvit zamotajte u kuhinjsku salvetu i stavite u frižider dok pripremate kremu.
Za pripremu kreme dodajte 180 grama omekšalog maslaca koji ćete miksati sa četiri do pet kašika šećera.
Potom dodajte 500 grama kesten-pirea i sve dobro mikserom sjedinite.
Miksajte 500 ml slatkog vrhnja za šlag u kojeg ćete dodati pola fila sa kesten-pireom, a pola ostavite za još jedan premaz po biskvitu.
Prilikom slaganje na biskvit prvo stavite fil od kesten-pirea, friško kuhane maline sa malo šećera, pa na to tanji sloj šlaga.
Sve dobro zarolajte i čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju.
Sutradan cijelu roladu premažite filom od kesten-pirea i šlaga.
Roladu ukrasite o želji. Na fotografiji rolada je ukrašena malinama i borovnicama, a potom prelivena kremom od pistacija.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO