Amper čorba čije ime potječe od originalnog naziva koji glasi:"Einbrennsuppe", a na našim prostorima ime joj varira od kraja do kraja, najčešće verzije imena su "Ampre", "Anpre, "Amper" "Anpren" i mnogi su je probali... Jako je jednostavna za napraviti, a istovremeno vrlo ukusna... Kako joj originalno ime kaže, riječ je o zapršci, koja predstavlja njenu osnovu, a na koju se dodaje voda, jaja i začini.
Supena kašika putera ili ulja
2 čajne kašičice mljevene crvene paprike
vrhom puna čajna kašičica soli
Staviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri... Dobati kašiku brašna i propržiti ga, zatim dodati mljevenu crvenu papriku, vodu, biber, so...
Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vrijeme treba miješati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.
Kuhati tri do pet minuta.