navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Antioksidansi i vlakna

Kardiolozi kažu da ovo voće jedu svaki dan za zdravije srce

Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija i antioksidansa

AUTOR: Prevention
Objavljeno: 12.05.2024. u 15:59
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Redovna konzumacija voća i povrća naučno je povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Kardiolozi prednost daju bobičastom voću, jabukama i bananama.
- Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidansa i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za crijeva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju kolesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska - govori kardiologinja Joy Gelbman za Prevention.
Kardiolog Deepak Vivek najviše voli jabuke. One sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Osim toga, jabuke su također dobar izvor vlakana, vitamina C i kalija, a sve te tvari podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava.
- Jabuke imaju niski glikemijski indeks, a konzumiranje takve hrane pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i kolesterola, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti - kaže Vivek.
Kardiolog Sushant Khaire za zdravlje srca konzumira banane.
- Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalija, magnezija i antioksidansa. Ove hranjive tvari ne samo da podržavaju srce, već pomažu tijelu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu probavi, vitamin C jača imunološki sistem, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca - naglasio je.
Američko udruženje za srce preporučuje četiri obroka voća dnevno kao dio zdrave, uravnotežene prehrane.
POVEZANO