navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Povrće

Karfiol je vitaminska bomba

Sadrži vitamine A, K, C, folnu kiselinu, željezo, beta-karoten

Objavljeno: 05.11.2018. u 17:02
get url
text

Karfiol ili cvjetača je povrtna biljka iz porodice kupusnjača. Odličan je izvor vitamina A, K (važan u mineralizaciji kostiju) i vitamina C. Zatim, folne kiseline, beta-karotena, željeza, proteina. Preporučuje se u dijetalnoj, ishrani trudnica, te je njegov doprinos veliki u borbi protiv raka, astme,stresa, hemeroida, impotencije, dijabetesa, osteoporoze. Pomaže kod detoksikacije organizma i važna je namirnica u ishrani djece.

Karfiol je gotovo bez masti,ima vrlo malo kalorija i ugljikohidrata a sadrži i fitonutrijente. Te sve tvari sprečavaju štetno djelovanje enzima koji su odgovorni za razvoj stanica karcinoma.

Karfiol se može upotrijebiti i u pripremi zimnice i to u kombinaciji sa zelenim paradajzom, mrkvom,krastavcem, paprikom i lukom.