navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bogate vlaknima

Kokice su zdrave ukoliko ih pripremate na ovaj način

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 09.01.2025. u 09:37
get url
text
Kao integralno zrno, kokice su niskokalorične i dobar su izvor vlakana, ali nisu sve pripremljene na isti način.
Nije rizik po zdravlje da se svako malo počastite velikom porcijom kokica, ali ako su kokice vaša omiljena grickalica kojom se često častite, obratite pažnju na način na koji ih pripremate. Na primjer, domaće kokice pečene u fritezi na vreo vazduh sa minimalnom količinom soli su hranjiv obrok od cijelih žitarica sa malo soli i masti.
Kokice se prave od vrste kukuruza koja se popularno zove kokičar. Iako se kukuruz koji jedete iz klipa smatra skrobnim povrćem, kokice se svrstavaju u integralne žitarice i važan su deo zdrave i uravnotežene ishrane.
Kao i druge integralne žitarice, kokice su dobar izvor dijetetskih vlakana. Glavna vrsta vlakana u kokicama su nerastvorljiva vlakna, odnosno ona koja se ne razgrađuju tokom procesa varenja.
Kada se prave od zdravih sastojaka, kokice mogu biti niskokalorična hrana, čak i u srednjim do velikim porcijama. Jedenje niskokaloričnih grickalica može pomoći u smanjenju ukupnog dnevnog unosa kalorija, što vam može pomoći da izgubite težinu i održite optimalnu tjelesnu težinu.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO