navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspjeva i početnicima

Kolač medenjak: Bogatstvo čokolade, miris cimeta i svježina džema

Poslastica je odličan izbor za praznične dane, ali i za svaku drugu priliku kada želite uživati u bogatom, aromatičnom okusu

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 24.01.2025. u 17:39
get url
text
Medenjak kolač je poslastica koja spaja tradicionalne arome cimeta, meda i začina za medenjake s kremastom teksturom čokolade i marmelade.
Poslastica je odličan izbor za praznične dane, ali i za svaku drugu priliku kada želite uživati u bogatom, aromatičnom okusu.
Zahvaljujući jednostavnom postupku pripreme, čak i početnici u kuhinji mogu postići vrhunski rezultat.
Za pripremu ovog mirisnog kolača za 12 osoba, bit će vam potrebni sljedeći sastojci: 100 g čokolade s visokim postotkom kakaa, pet jaja, 150 g omekšalog maslaca, jedna vrećica vanilin šećera, 200 g tečnog meda, 100 g brašna, 50 g škrobnog brašna (gustina), 50 g mljevenog keksa s okusom vanilije, 180 g jogurta (pri i po posto mliječne masti), dvije kašike kakaa, jedna kašika cimeta, jedna kašika začina za medenjake, jedna puna kašika praška za pecivo, 200-300 g marmelade ili džema od šljiva.
Sastojci za glazuru: 150 g maslaca, 100 g mliječne čokolade, 50 g čokolade s većim postotkom kakaa, 120 ml mlijeka, 50 g šećera.
Postupak pripreme:
Priprema smjese za tijesto: odvojite žumanjke od bjelanjaka. U posudu stavite omekšali maslac i vanilin šećer, te ih mutite dok ne postanu pjenasti.
Dodajte jedno po jedno žumance, neprestano miksajući.
U smjesu potom dodajte med i nastavite miksati dok ne postane glatka.
Otopite čokoladu na laganoj vatri i dodajte je u prethodno pripremljenu masu, uz stalno miješanje.
U posebnoj zdjeli pomiješajte: brašno, škrobno brašno, kakao, cimet, začine za medenjake. Smjesu suhih sastojaka prosijte kako bi bila što finija. U smjesu dodajte mljeveni keks i sve zajedno sjedinite. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu miješajući dok ne postane homogena.
Priprema bjelanjaka: bjelanjke umutite s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u prethodno pripremljenu smjesu koristeći žicu za mućenje, pazeći da ne izgubite prozračnost.
Pečenje kolača: pripremljenu smjesu ulijte u pleh dimenzija 20 x 30 centimetara, obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 20 minuta. Provjerite čačkalicom - ako izađe suha, kolač je pečen. Ostavite tijesto da se potpuno ohladi.
Punjenje kolača: kad se tijesto ohladi, prerežite ga na pola oštrim nožem. Marmeladu ili džem od šljiva zagrijte na laganoj vatri i dodajte kašičicu cimeta (po želji). Premažite jednu polovinu tijesta džemom, a zatim preklopite drugom polovinom. Stavite kolač na hladno kako bi se stegnuo.
Priprema glazure: u lončiću zagrijte maslac, šećer i mlijeko da prokuhaju. Dodajte obje vrste čokolade i miješajte dok se potpuno ne otope. Ostavite glazuru da se hladi 15 minuta, a zatim je ravnomjerno prelijte preko kolača.
Hlađenje i serviranje: kolač stavite u frižider kako bi se glazura u potpunosti stegnula. Prije posluživanja narežite kolač na jednake kocke i uživajte u lijepom spoju čokoladnih i začinskih aroma.
search icon
prikaži komentare (0)