Ukusna zdrava i lagana mediteranska salata od kvinoje u koju ćete dodati nasjeckane krastavce, paradajz i leblebije, a sve upotpuniti savršenim preljevom od maslinovog ulja i ostalih okusa koje će voljeti vaše nepce, idealan je prijedlog za vruće ljetne dane.
Sastojci (za salatu):
dvije šoljice kuhane kvinoje
šoljica isjeckanog špinata
šoljica isjeckanog paradajza
izrezani krastavac
limenku leblebija
malo crvenog luka
Sastojci za preljev
pola šoljice maslinovog ulja
sok od jednog limuna
dvije kašičice sirćeta
kačišica senfa
pola čajne kašičice bijelog luka u prahu
kašičica origana
so i biber po želji
Priprema:
U zdjelicu dodajte sve sastojke za preljev: maslinovo ulje, limun, sirćw, senf, bijeli luk, origano, so i biber. Sve dobro pomiješajte. U veliku zdjelu dodajte kuhanu kvinoju, sjeckani špinat, paradajz, krastavce i leblebije. Dodajte preljev i posolite i pobiberite po želji.