I najveći kuhari i poznavaoci vina ponekad su u dvojbi koje vino poslužiti uz koju hranu, a u ovom vodiču probat ćemo odgonetnuti neke od najvećih tajni dobrog somelijerstva.
Staro bonton pravilo nalaže da se crno vino servira sa divljači i crvenim mesom, a bijelo vino s bijelim mesom i ribljim jelovnikom.
Planirate li novogodišnji party, a niste baš vični, evo nekoliko savjeta:
Uz predjela se poslužuju laganija vina. Držite se toga da uz laganija predjela poslužite suha bijela vina, rose-a ili pjenušca, a uz jača mesna predjela laganija crna vina.
Uz sireve sjajno idu slađa bijela vina, dok uz one intenzivnog okusa jača bijela vina. Sirevi blagog okusa mogu se lijepo sljubiti s crnim vinima.
Bijela riba i plodovi mora poslužuju se umjereno jaka bijela vina, brudeti i različita jela od plave ribe suha i crna vina.
Tjestenine s umacima na crveno (mesni) - crna vina, a s bijelim umacima i sirom srednje jaka bijela vina. Pizza odlično ide uz laganija mlada crna vina.
Deserti traže slatka vina, posebno voćni deserti nešto kiselija vina voćnih aroma.
Svako vino ima optimalnu temperaturu ispijanja kod koje njegove osobine, mirisi i aroma najbolje dolaze do izražaja.
Evo šta biste trebali znati:
Pjenušava vina poslužuju se ohlađena na temperaturi od šest, a piju se na osam stepeni Celzijusa.
Suha bijela vina i rose poslužuju se na temperaturi do 10, a konzumiraju se na 12 stepeni Celzijusa.
Mlado crveno vino se poslužuje na 15 stepeni, a pije na 18 stepeni Celzijusa.
Staro crveno vino se servira na temperaturi od 17, a pije na 20 stepeni Celzijusa.
Vino se uvijek servira malo hladnije jer se tokom pijenja zagrije na idealnu temperaturu.