navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pripremate zabavu

Mala škola bontona: Uz koje jelo poslužiti bijelo, a uz koje crno vino

Staro bonton pravilo nalaže da se crno vino servira sa divljači i crvenim mesom, a bijelo vino s bijelim mesom i ribljim jelovnikom

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 31.12.2024. u 18:02
get url
text
I najveći kuhari i poznavaoci vina ponekad su u dvojbi koje vino poslužiti uz koju hranu, a u ovom vodiču probat ćemo odgonetnuti neke od najvećih tajni dobrog somelijerstva.
Staro bonton pravilo nalaže da se crno vino servira sa divljači i crvenim mesom, a bijelo vino s bijelim mesom i ribljim jelovnikom.
Planirate li novogodišnji party, a niste baš vični, evo nekoliko savjeta:
Predjela
Uz predjela se poslužuju laganija vina. Držite se toga da uz laganija predjela poslužite suha bijela vina, rose-a ili pjenušca, a uz jača mesna predjela laganija crna vina.
Sirevi
Uz sireve sjajno idu slađa bijela vina, dok uz one intenzivnog okusa jača bijela vina. Sirevi blagog okusa mogu se lijepo sljubiti s crnim vinima.
Glavna jela
Bijela riba i plodovi mora poslužuju se umjereno jaka bijela vina, brudeti i različita jela od plave ribe suha i crna vina.
Tjestenine s umacima na crveno (mesni) - crna vina, a s bijelim umacima i sirom srednje jaka bijela vina. Pizza odlično ide uz laganija mlada crna vina.
Deserti traže slatka vina, posebno voćni deserti nešto kiselija vina voćnih aroma.
Vino i temperatura
Svako vino ima optimalnu temperaturu ispijanja kod koje njegove osobine, mirisi i aroma najbolje dolaze do izražaja.
Evo šta biste trebali znati:
Pjenušava vina poslužuju se ohlađena na temperaturi od šest, a piju se na osam stepeni Celzijusa.
Suha bijela vina i rose poslužuju se na temperaturi do 10, a konzumiraju se na 12 stepeni Celzijusa.
Mlado crveno vino se poslužuje na 15 stepeni, a pije na 18 stepeni Celzijusa.
Staro crveno vino se servira na temperaturi od 17, a pije na 20 stepeni Celzijusa.
Vino se uvijek servira malo hladnije jer se tokom pijenja zagrije na idealnu temperaturu.
search icon
prikaži komentare (0)
POVEZANO