Sojino, zobeno, rižino, bademovo, lješnjakovo, konopljino, kokosovo..., popisu biljnih mlijeka, odnosno alternativnih napitaka životinjskom, prvenstveno kravljem mlijeku, odnedavno se pridružilo i krompirovo mlijeko.
Odlikuje ga neutralan okus, a osim osobama koje ne mogu ili ne žele piti kravlje mlijeko, moglo bi biti zanimljivo alergičnima na orašaste plodove ili soju koja je vrlo čest sastojak veganskih proizvoda.
Ne treba zaboraviti ni da je krompir prepun hranjivih tvari, od vlakana preko vitamina do složenih ugljikohidrata. Nedavno je u medicinskoj publikaciji Journal of Medicinal Food objavljeno i da bi mogao biti od pomoći u mršanju.
Druge su studije pokazale da krompir ne povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, unatoč uvriježenom mišljenju da ugljikohidrati poput krompira štete zdravlju osoba s dijabetesom.
Pripremljen na pravi način, krompir pruža zdravstvene koristi, no je li tako i s njegovim tvornički proizvedenim mlijekom? Krompirovo mlijeko razvila je profesorica prehrambene tehnologije, inženjerstva i prehrane na Univerziteta Lund Eva Tornberg.
Profesorica, čije su uže polje interesa proteini, ujedno je voditeljica inovacija i razvoja u firmi Veg of Lund koja stoji iza brenda Dug, prvog brenda krompirovog mlijeka u svijetu. Šveđani su u samo nekoliko godina počeli širiti prodaju po svijetu, da bi prošle godine ušli na golemo kinesko tržište, piše
Gloria.hrKremastu strukturu švedski proizvod duguje patentiranoj tehnologiji emulzije koja koristi krompir i repičino ulje. Na 100 mililitara ima 39 kalorija, a proteinima je otprilike tri puta siromašniji od sojinog ili kravljeg mlijeka. U sastavu su mu i maltodekstrin, protein graška, vlakna cikorije, fruktoza, saharoza, regulator kiselosti itd. Sadrži kalcij, vitamin D, riboflavin i folnu kiselinu.
Prirodnu varijantu krompirovog mlijeka možete pripremiti bez puno muke.
Krompirovo mlijeko najbolje je koristiti nezagrijano, primjerice za muesli, puding s chia sjemenkama ili veganski milkshake. Može se dodati u supe nakon kuhanja. U kafi i čaju lako se zgruša pa ga ne bi trebalo dodavati vrlo vrućim napicima i jelima. Na isti način kao krompirovo možete pripremiti mlijeko od batata.