navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Za istinske gurmane

Neizbježan dodatak svečanog stola: Kako složiti vrhunsku sirnu platu

Zabavite se i na drvenoj dasci pustite mašti na volju, oduševite društvo pomno izabranim zalogajima, i u ugodnoj atmosferi stvorite večer za pamćenje

Objavljeno: 31.12.2019. u 13:20
get url
text

Za vrhunsku sirnu platu potrebno je samo malo truda i kreativnosti. Zabavite se i na drvenoj dasci pustite mašti na volju, oduševite društvo pomno izabranim zalogajima, i u ugodnoj atmosferi stvorite večer za pamćenje.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako napraviti platu sireva za prave gurmane na kojoj bi vam mogli pozavidjeti i otmjeni restorani. 

1. Od pribora za slaganje plate potrebna vam je velika ili dvije manje drvene daske, keramičke posudice, noževi za sir i kašičice.

2. Ne pretjerujte s vrstama sireva. Dobra plata sadrži tri do pet vrsta sira.

3. Sireve izvadite iz frižudera najmanje pola sata prije serviranja, ali ih režite netom prije serviranja.

4. Najbolje sirne plate imaju puno kontrasta. Pokušajte ponuditi kozije, kravlje i ovčije sireve različite tvrdoće i boje.

5. Počnite degustaciju s blažim sirevima, a onda pređite na malo „jače“ okuse.

6. Dobra plata sa sirom ne bi trebala biti pretrpana. Što jednostavnija, to je i bolja.

7. Kao dodatke uz sireve možete poslužiti: svježe voće poput grožđa, jabuka, krušaka, borovnica, dinje, a od suhog voća najbolje će se uklopiti suhe smokve, brusnice, hurme ili grožđice.

Za one koji ne mogu bez mesa poslužite i tanko isječene kriške suhog mesa.

Savjet više: orašasti plodovi (orasi, lješnici, indijski oraščići…) odlično se slažu sa sirevima, džemove od smokava, brusnica ili ostalog bobičastog voća, crnim i zelenim maslinama, cherry paradajzom.