Svako ko je posjetio Sarajevo tokom ramazana, mjeseca posta muslimana, sigurno će reći da je to poseban doživljaj i posebna atmosfera, piše Anadolu.
Mnogo je specifičnosti vezanih za ramazan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a jedan od najznačajnijih simbola i poveznica ramazana i Sarajeva bez sumnje su tradicionalni sarajevski ramazanski somuni, ukusna peciva koja su vjekovima neizostavan dio iftarskih sofri.
Prema predajama, somun je prvi napravio Gazi Husrev-begov intendant, odnosno glavna osoba zadužena za opskrbu vojske.
On je dobio naređenje da osmisli neko pecivo koje će biti ukusno, jednostavno za napraviti, ali i da se brzo hladi. Tako je osmišljen somun, a prezime intendanta koji ga je osmislio bilo je Somun, pa je popularno sarajevsko pecivo po njemu i dobilo ime.
Sarajevske pekare su u danima ramazana prepune ljudi koji čekaju da kućama ponesu vruće i mirisne somune. Somun je inače vrsta peciva koja se pravi od brašna i posipa se zrnima ćurekota.