navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Šta za doručak

Odlična način da iskoristite hljeb od jučer: Prženice vole i djeca i odrasli

Za dobru smjesu odnos namirnica je jedno jaje i 150 ml mlijeka. Ako stavite previše mlijeka prženice će vjerovatno biti gnjecave, a ako pretjerate sa količinom jaja dobit ćete rezultat sličniji omletu

Objavljeno: 12.11.2019. u 20:04
get url
text

Dobre prženice trebale bi biti mehke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak i odličan su način da iskoristite hljeb od jučer.

Za osnovnu pripremu potrebni su vam jaja, mlijeko i hljeb od prethodnog dana.

Evo još nekoliko savjeta kuhara koji će vam pomoći u pripremi ovog jela:

Za dobru smjesu odnos namirnica je jedno jaje i 150 ml mlijeka. Ako stavite previše mlijeka prženice će vjerovatno biti gnjecave, a ako pretjerate sa količinom jaja dobit ćete rezultat sličniji omletu. Zato je pravi odnos veoma bitan.

Za slanu varijantu začinite smjesu solju i biberom. Ako pšriptemate slatke dodajte šećer ili vanilin šećer, a prema ukusu i esenciju vanile. Rendana kora narandže podići će ovo jelo na još veći nivo.

Isijecite hljeb na jednake kriške. Najbolje je koristiti hljeb od prethodnog dana, jer je svježi mekan i može se raspasti pri natapanju u smjesu. Možete koristiti sve vrste hljeba.
Umočite hljeb u smjesu, prvo jednu, pa drugu stranu, po nekoliko sekundi.

Važno je zagrijati tavu, a prženicu pržiti po dvije do tri minute sa svake strane. Hljeb bi spolja trebalo da bude hrskav i zlatne boje, a smjesa unutra bi se trebala stegnuti i postati kremasta i gusta.

Ukoliko ste se odlučili za slatke prženice, poslužite ih prelivene medom, džemom, čokoladom, ili dodajte voće po izboru i pospite šećerom u prahu.

Slana verzija može biti dobra podloga za sendvič. Naravno, i potpuno obične prženice, bez dodataka, uz šolju mlijeka ili jogurta, bit će savršen hranljiv obrok.

Slana verzija – punjene purećom salamom i sirom

Potrebno je: 12 kriški starog hljeba, 6 listića žutog sira, 6 listića pureće ili pileće salame, 3 crvene paprike ili paradajza, 4 jaja, 50 ml mlijeka, pola kašičice soli.

Postupak pripreme:

Hljeb isijecite na tanje kriške. Odvojite po dvije kriške hljeba, pa između njih stavite listiće salame i sira. Po ukusnu možete dodati sjeckanu pečenu ili svježu crvenu papriku ili paradajz.

Umutite jaja, pa im dodajte mlijeko, pa u pripremljenu smjesu umočite prvo jednu, pa drugu stranu hljeba, a potom prženicu spustite u tavu u kojoj ste prethodno zagrijali ulje.

Prženice pržite sa svake strane dok ne dobiju finu rumenu boju.

Gotove prženice izvadite na papirnu salvetu koja će upiti suvišnu masnoću, pa još tople poslužite uz bijelu kafu ili šolju čaja.

Slatka verzina – sa džemom od narandže i cimetom

Potrebno je: 2 jaja, 60 ml mlijeka, ¼ kašičice mljevenog cimeta, 2 kriške bijelog hljeba, 75 g džema od crvene narandže, 50 g šećera, 1 kašika maslaca, sok i korica jedne crvene narandže.

Postupak pripreme:

U posudi umutite jaja, koricu narandže, mlijeko i cimet.

Umočite hljeb u tekućinu i ostavite ga da upija smjesu dvije minute sa obje strane.

U međuvremenu otopite marmeladu sa sokom od narandže i kuhajte tri, četiri minute.

Otopite maslac u tavi i ispržite kriške sa obje strane dok ne dobiju zlatnu boju.

Preko prženica prelijte sirup od marmelade i servirajte.