Bolonjez je jedno od jela koje je omiljeno mnogima pa se često nađe na našim jelovnicima. Ono što bolonjez čini posebno ukusnim bogati je povrtni umak, a ako ste spremni za ukusni preokret, recept koji vam donosimo mogao bi vam se jako svidjeti.
Bolonjez od gljiva, kraljica jeseni, savršena je alternativa tradicionalnom mesnom bolonjezu, bogat vlaknima i okusom.
Uz dodatak aromatičnih začina poput origana, bosiljka i dimljene paprike, dobit ćete bogate slojeve okusa u kojima će uživati cijela porodica.
200 g šampinjona ili drugih gljiva po izboru (sitno nasjeckanih), jedan veći luk (sitno nasjeckan), 2-3 česne bijelog luka (sitno nasjeckane), jedna mrkva (izrendana ili sitno nasjeckana), 400 g pelata (konzerviranog paradajiza) ili 500 ml sjeckanog paradajiza, 2 kašičice maslinovog ulja, kašičica sušenog origanakašičica sušenog bosiljka, kašičica dimljene paprike (po želji), so i biber po ukusu, 500 ml povrtnog temeljca ili vode, 2 kašičice koncentrata paradaiza, svježi peršun ili bosiljak za posluživanje (po želji), tjestenina po izboru (špageti, tagliatelle, itd.)
U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer, te pržite 5-7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pržite još 1-2 minute dok ne zamiriši. Dodajte nasjeckane gljive u tavu i pržite dok ne ispuste tekućinu i lagano porumene, oko 5-7 minuta.
Umiješajte paradajz iz konzerve, koncentrat paradajza, origano, bosiljak, dimljenu papriku (ako je koristite), so i biber. Kuhajte sve zajedno oko 5 minuta. Umiješajte povrtni temeljac ili vodu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, povremeno miješajući, dok se svi okusi ne prožmu i umak ne zgusne.
Za to vrijeme skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je i sačuvajte malo vode od kuhanja.Po potrebi dodajte još malo vode od tjestenine u umak kako bi dobio željenu konzistenciju. Poslužite bolonjez preliven preko tjestenine i pospite svježim peršunom ili bosiljkom po želji.